Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl’deki deprem riskiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından düzenlenen “Bingöl'ün Depremselliği ve Deprem Dirençli Bingöl” konulu konferansta konuşan Görür, Yedisu fayının 250 yıllık deprem periyodunun dolduğunu ve büyük bir deprem riski taşıdığını ifade etti.
Görür, Bingöl’ün faylar açısından kritik bir bölge olduğunu belirterek, “Bingöl, fayların kesiştiği bir bölgedir. Bu fayların zamanı dolarsa deprem olur. 250 yıllık periyot dolmuş durumda, Yedisu fayının eli kulağında” dedi. Depremler arasında uzun süre geçmesi nedeniyle halkın depremi unutabileceğini belirten Görür, “Deprem her yıl olmuyor, ancak süre dolduğunda mutlaka olur” şeklinde konuştu.
1939 Erzincan depremine dikkat çeken Görür, Yedisu fayının en son 1784’te kırıldığını ve 250 yıllık bir sürenin geçtiğini belirterek, “Bu fay stresini doldurdu. Şimdi büyük bir deprem olma potansiyeli taşıyor” dedi.
Prof. Dr. Görür, Bingöl’ün depreme dirençli hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Tayvan’daki depreme örnek vererek, depreme dirençli şehirlerin nasıl büyük felaketlerde bile minimum zararla atlatabildiklerini gösterdi. Görür, “Bingöl’ü depreme dirençli hale getirmek, büyük bir depremde minimum zararla atlatan bir kent yapmak zorundayız” ifadelerini kullandı.