Artan hava sıcaklıkları her yaş grubu için çeşitli riskleri de beraberinde getiriyor. Türk Oftalmoloji Derneği, özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde, gözlerin uzun süre güneş ışığına maruz kalması veya doğrudan güneşe bakılması sonucu 'Solar Retinopati' adı verilen gözde güneş yanıklarının oluşabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

8Ofl6 N K2 Ei3M17 N Nkz L Vw

Solar Retinopati Nedir?

Türk Oftalmoloji Derneği Tıbbi Retina Birim Başkanı Prof. Dr. Nurten Ünlü, "Güneş ışınları vücudumuz için eşsiz bir vitamin kaynağı olsa da, yüksek miktarda güneş ışığına maruz kalmak cildimiz ve gözlerimiz için kalıcı hasarlar doğurabilir. Özellikle çocuklar ve gençler yaz aylarında açık havada daha fazla vakit geçirdiğinden, 'Solar Retinopati' olarak bilinen gözün ağ tabakasında güneş yanığı görülebilir. Bu hastalık gözlerde katarakt oluşumuna veya ileri safhada görme kaybına yol açabilir," dedi.

Cocuklarin Gozlerini Gunesten Koruyun 7798

Solar Retinopati Belirtileri

Adliye önünde üzerinde ‘Avukata danış, mağdur olma’ yazılı meçhul otobüs, arzuhalcileri kızdırdı! Adliye önünde üzerinde ‘Avukata danış, mağdur olma’ yazılı meçhul otobüs, arzuhalcileri kızdırdı!

Prof. Dr. Ünlü, solar retinopatinin belirgin bir tedavisi olmadığını ve gözlerimizi güneşten korumanın büyük önem taşıdığını vurguladı. Gözde sulanma, yanma, kapaklarda kısılma, görme azalması, nesnelerin eğri algılanması, ışık hassasiyeti ve baş ağrıları gibi şikayetlerin güneşe maruz kaldıktan 1 ila 4 saat sonra ortaya çıkabileceğini belirtti.

Çocukları Güneşten Nasıl Koruyalım

Göz Sağlığınızı Nasıl Koruyabilirsiniz?

Güneş Gözlüğü Kullanımı

Gözlerinizi güneşten korumak için UV koruması olan güneş gözlükleri kullanmalısınız. Güneş gözlükleri zararlı dalga boylarını kesen ve engelleyen yapıya sahip olmalıdır. Yaz aylarında güneş ışınları daha yoğun olduğundan, özellikle güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde bu gözlüklerin kullanımı daha da önemlidir.

Yanlış Güvenlik Duygusu

Prof. Dr. Ünlü, güneş tutulmasını polarize gözlüklerle veya röntgen filmi kullanarak izlememek gerektiğini, bu tür yöntemlerin yanlış bir güvenlik duygusu uyandırarak retina hasarına yol açabileceğini belirtti.

Yaz aylarında artan güneş ışınlarına maruz kalmanın göz sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden korunmak için doğru önlemleri almak büyük önem taşıyor. Özellikle çocuklar ve gençler için bilinçli bir şekilde hareket etmek, güneşe direkt bakmaktan kaçınmak ve UV korumalı güneş gözlükleri kullanmak bu dönemde göz sağlığını korumada etkili olacaktır.

Kaynak: FATMA SEDA CAN