Güncel

Bunu öğrenince çok şaşıracaksınız! Otobüslerde şoför kapısı meğer bu yüzden yokmuş!

Sürücülerin otobüslere yolcu kapısından binip indiğini sıklıkla görürüz ve çoğumuz bu durumu sorgulamayız. Otobüslerde neden sürücü kapısı yoktur? İşte bu sorunun yanıtı…

Abone Ol

Her ne kadar toplu taşıma araçlarında sürekli olarak örsek de pek çok kişi otobüslerin sürücü kapısının olmadığını bilmiyor. Peki otobüslerde neden sürücü kapısı yoktur? Bu sorunun aslında net bir cevabı yoktur, fakat konu güvenlik, verimlilik, asarım seçeneklerine bağlıdır.

“GÜVENLİK GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULARAK TASARLANMIŞTIR”

Sürücü kapısının olmaması, otobüs güvenliğini artırmak için önemli tasarım kararıdır. Genel olarak acil bir durumda sadece mürettebat kapısının kullanılması sürücünün otobüsten hızlı bir şekilde tahliye edilmesini sağlayacaktır ancak kaza veya yangın olasılığının olduğu acil bir durumda mürettebat kapısının kullanılması muhtemelen zaman kaybına neden olacaktır. Dolayısıyla sürücünün otobüsten hızlı bir şekilde çıkabilmesi adına böyle bir düzenleme yapılmıştır.

Otobüs tasarımlarında genellikle daha geniş yolcu kapıları vardır. ve bu da daha hızlı ve daha verimli biniş ve inmeye olanak tanır. Sürücü kapısının eklenmesi otobüsün yapısını karmaşıklaştırıyor ve yolcuların otobüse binip inmesini zorlaştırabiliyor.

Diğer taraftan; sürücüler ve yolcular arasındaki fiziksel sınırlar gereksiz yere tasarımdan çıkarılabilir, bu da daha fazla alan yaratarak otobüs operasyonlarının verimliliğini potansiyel olarak artırabilir.

“SÜRÜCÜYE GENİŞ GÖRÜŞ ALANI”

Sürücü kapısının bulunmaması, sürücüye daha geniş görüş alanı sağlar; bu da trafik sıkışıklığında araç kullanırken ve yolcuları güvenli olarak izlerken aynı zamanda avantaj da sağlar. Ek kapılar sürücülerin dikkatini dağıtabilir ve güvenliklerini riske atabilirken, bu tasarım sürücülere trafik durumu hakkında eksiksiz bir genel bakış sağlamak üzere tasarlanmıştır.

Modern otobüsler, sürücü ve yolcular arasında belli mesafeyi koruyacak biçimde tasarlanmıştır ve aynı zamanda da yolcu kapısının genişliği, birden çok yolcunun aynı anda binip inmesini kolaylaştırır. Bu düzenleme aynı zamanda otobüslerin duraklarda verimli çalışması durumuna imkan tanırken, sürücülerin doğrudan kapıdan geçmeden yolcuları izlemesine ve kontrol etmesine de olanak sağlıyor.

Sürücü kapısının tasarımdan çıkartılması otobüsün üretim maliyetlerini azaltır ve bakım sürecini basitleştirir. Sürücü kapısı hareketli bir parça olduğundan zaman içerisinde aşınabilir ve tamir gerektirir. Bu da operasyonel maliyetleri artırıyor.

“ZEMİN YÜKSEKLİKLERİ VE YAPISAL ZORLUK”

Bazı görüşlere göre otobüsün tabanının oldukça yüksek olması, sürücü kapısı montajında ​​pratik zorluklara neden olabiliyor. Sürücü kapısı eklerseniz merdivenleri de benzer şekilde yapmanız gerekebilir. Bu, sürücünün yeniden görevlendirilmesine ve sınırlı yolcu erişimine sebep olabilir. Böyle bir durumun yerine yolcu kapısı kullanmak hem pratik hem de güvenli çözüm şeklinde değerlendiriliyor.