GKRY'nin Stratejik Konumu
Bozkuş, GKRY'nin İsrail-Hizbullah geriliminde önemli bir rol oynadığına dikkat çekerek, Hizbullah’ın “Kıbrıs’ı vururuz” açıklamasıyla GKRY'nin dört önemli noktasının öne çıktığını belirtti.
Bu noktalar şunlardır:
Baf hava üssü
Lefkoşa Lakatamia’daki hava üssü
Trodos dağları bölgesindeki hava kontrol birimi
Limasol’daki İngiliz Akrotiri üssü
Uluslararası Hukuk ve Garantör Devletler
Bozkuş, GKRY'nin adanın tamamında tek devlet olarak hareket etmesi ve Akdeniz'deki enerji kaynakları ile ilgili yaptığı anlaşmaların, İsrail ile arasında oluşan gerilimi tırmandırdığını ifade etti. Bu durumun, savaşın yayılması için yeni coğrafi alanlar yaratabileceğini vurguladı. Ayrıca, GKRY'nin KKTC'nin meşru haklarını ihlal ettiğini ve bu durumun garantör devletlerin uluslararası hukuk kurallarını hiçe sayarak müdahale hakkını doğurduğunu belirtti.
Türkiye'nin Duruşu ve Uluslararası Toplum
Mehmet Bozkuş, Türkiye’nin garantörlük ve uluslararası hukuk çerçevesinde adanın ve bölgenin bir savaş alanına dönmesine karşı duruşunun uluslararası toplum tarafından net şekilde bilindiğini ifade etti. Ayrıca, MİT Başkanı Hakan Fidan'ın GKRY'nin operasyon merkezi konumunda kullanıldığını açıklamasının, Türkiye'nin gelişmelere kayıtsız kalamayacağını gösterdiğini belirtti.
Enerji Kaynakları ve Bölgesel Gerilim
Bozkuş, Akdeniz'de Kıbrıs ile İsrail arasındaki bölgede tespit edilen enerji kaynaklarının kontrolü için Lübnan’ın Gazze’de olduğu gibi ele geçirilmesi ve KKTC ile Türkiye olmadan bu kaynakların zenginliklerine el koyma planlarının gizli özne olduğunu vurguladı. Bu durumun, bölgesel gerilimi daha da artırabileceğini ve uluslararası müdahale gerektirebileceğini belirtti.