Bu karar, 2020 yılından bu yana yapılan ilk büyük faiz indirimi olarak dikkat çekti. Piyasaların beklentisi ise daha küçük bir indirim, yani 25 baz puan seviyesindeydi.

FED'İN KARARI VE OY DAĞILIMI

Fed’in faiz indirim kararı, 1’e karşı 11 oyla alındı. Karar metniyle birlikte açıklanan noktasal grafikte, Fed yetkililerinin 2024 yılına dair öngörüleri de yer aldı. Yetkililer, 2024’te kalan iki toplantıda toplamda 50 baz puanlık ek indirim öngörüyor.

EN SON FAİZ İNDİRİMİ MART 2020'DEYDİ

Fed, son olarak Kovid-19 salgınının ekonomik etkileri nedeniyle Mart 2020’de iki kez acil faiz indirimi yapmıştı. Bu adımlar, küresel ekonomik krizin derinleşmesini önlemeyi amaçlıyordu.

Türkiye'de ilk kez imal edilen ileri teknoloji vantilatörlerle tuz üretilecek Türkiye'de ilk kez imal edilen ileri teknoloji vantilatörlerle tuz üretilecek

FAİZLER 23 YILIN ZİRVESİNDEYDİ

Mart 2022’den sonra enflasyonla mücadele kapsamında ardı ardına faiz artışlarına giden Fed, faiz oranlarını 23 yılın en yüksek seviyesine çıkarmıştı. Temmuz toplantısında ise enflasyonun hedefe doğru ilerlediği vurgulanmış ve faiz indirimine dair sinyaller verilmişti.

Şimdi gözler Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nda.

Kaynak: Mustafa Dadak