Türk bayrağındaki hilal, İslam’ı temsil ediyor. Yurtsever, hilalin Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret ettiği esnada gökyüzünde görülen ay ve hilal şeklini sembolize ettiğini belirtiyor. Osmanlı bayraklarındaki hilal şeklinin İslam'ı ve hicret olayını sembolize ettiğini ifade eden Yurtsever, "Osmanlı'nın kullandığı 3 hilal şekilli bayrak, İslamiyeti güneşin doğduğu yerden battığı yere kadar bütün dünyaya yayma düşüncesinin karşılığıdır" diyor.

Türk bayrağındaki 5 köşeli yıldız, İslam'ın 5 şartını temsil ediyor. Yurtsever, "Bayraktaki 5 köşeli ayyıldız, İslam'ın 5 şartı anlamında" ifadelerini kullanarak yıldızın anlamını açıklıyor.

BAYRAĞIN TARİHSEL KÖKENLERİ VE GİZLİ ŞİFRELERİ

Cezmi Yurtsever, İstanbul'a Osmanlı arşivlerini araştırmak için geldiğini ve Topkapı Sarayı'ndaki 'Babı Hümayun' adı verilen birinci kapının alın kısmında yer alan ayyıldız şekillerinin bugünkü Türkiye Devleti bayrağının Osmanlı'dan miras kaldığını kanıtladığını belirtiyor. Yurtsever, "Günümüzde kullanılan Türkiye Devleti bayrağının anlamını tarihin derinliklerinden alan gizli şifreleri olduğunu öğrendim" dedi.

FATİH SULTAN MEHMET VE HİLAL

Yurtsever, Fatih Sultan Mehmet'in çocukluk yıllarında hilal şeklini çizmeyi öğrendiğini ve Osmanlı bayraklarında kullanılan hilalin İslam'ı ve hicreti sembolize ettiğini ifade ediyor. "Fatih Sultan Mehmet'in Çanakkale Boğazı'nın Gelibolu sahillerine yaptırdığı Kilitbahir Kalesi'nin 3 hilal şeklinde yapıldığına dikkat çeken Yurtsever, hilalin İslam anlamına geldiğini vurguluyor."

TANZİMAT REFORMLARI VE BAYRAĞIN KABULÜ

Türk bayrağındaki hilal ve ayyıldız simgelerinin Tanzimat reformları döneminde Padişah Abdülmecit zamanında kabul edildiğini hatırlatan Yurtsever, bayrağın al renkli olmasının ise 'Vatanı savunma uğruna cihat mücadelesi verme ve şehit olma' düşüncesinin karşılığı olduğunu da sözlerine ekliyor.  

Yurtsever, “Öyle ki, İstiklal Marşımızın her bir harfi ve hecesi de büyük bir anlam taşıyor. Bu marşta bin dört yüz elli üç harf ve beş yüz yetmiş bir hece bulunmaktadır. Bu sayılar, Peygamber Efendimiz’in doğuşunu ve İstanbul’un fethini simgeliyor. Bu marş, büyük bir özveri ve kahramanlıkla kazanılmış bağımsızlığımızın sembolüdür.”

Editör: Fadime Özkaran