Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Meltem Hüner, Türkiye'deki antibiyotik direncinin ciddiyeti konusunda uyarılarda bulundu. Dr. Hüner, basit enfeksiyonların bile ölüme yol açabileceğine işaret etti ve antibiyotiklerin sadece hekim reçetesiyle kullanılması gerektiğinin altını çizdi.
Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası ve Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü vesilesiyle konuya dikkat çeken Dr. Meltem Hüner, antibiyotik direncinin artışında uygunsuz kullanımın rol oynadığına vurgu yaptı. Hastaların gereksiz yere antibiyotik talebinde bulunması ve tanı zorluklarının direncin artmasına katkıda bulunduğuna değinen Dr. Hüner, yanlış antibiyotik kullanım alışkanlıklarının tehlikelerini anlattı.
OECD'nin 2018 raporuna göre Türkiye'nin yüzde 35 ortalama antibiyotik direnç oranıyla Yunanistan ve Güney Kore'nin yanı sıra en yüksek direnç oranlarına sahip ülkeler arasında yer aldığı ve İzlanda, Hollanda, Norveç gibi düşük direnç oranlarına sahip ülkelerden yedi kat daha yüksek oranda antibiyotik direnci saptandığı belirtildi.
CİDDİ SAĞLIK RİSKLERİ OLUŞTURUYOR
Dirençli bakterilere bağlanan enfeksiyon vakalarının özellikle yoğun bakım ve bağışıklık sistemleri zayıf insanlar için ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu belirten Dr. Hüner, komplikasyon ve ölüm oranlarındaki artışa dikkat çekti. Bazı vakaların tedavi edilmesinin 10 bin ile 40 bin dolar arasında maliyet gerektirdiğini vurgulayan Dr. Hüner, küresel eylem planının uygulanmasının önemini de dile getirdi.
Antibiyotik direncinin önlenmesi için önerilen adımları paylaşan Dr. Hüner, antibiyotiklerin sadece reçeteli kullanılması, doz ve süre açısından hekim tavsiyelerine uyulması gerektiğini söyledi. Ayrıca yarım antibiyotik kutularının yeniden kullanılmaması veya başkalarıyla paylaşılmaması konusunda uyarılarda bulundu.
DSÖ’nün “Daha Güvenli Yiyeceklere Giden Beş Anahtar’’ olarak “temizliğe önem verin, çiğ ve pişmiş gıdaları ayrı tutun, iyice pişirin, yiyeceklerinizi doğru ısıda saklayın, temiz su temiz malzeme kullanın” çözümüne işaret eden Dr. Hüner hayvansal gıdalar için antibiyotik kullanılmadan üretilen yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Düzenli olarak elleri yıkayarak, hijyenik yiyecek hazırlayarak, hastalarla yakın temastan kaçınarak ve aşı ile korunmanın mümkün olduğu hastalıklarda aşı yaptırarak hastalıklara karşı korunma sağlanması gerektiğini de dile getirdi.