Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), kredi piyasalarında önemli değişiklikler beklediklerine yönelik bir anket yayımladı. Bu kapsamda konut ve bireysel kredileri inceleyen TCMB, sıkı para politikasının ne zaman sona ereceğine dair önemli ipuçları verdi. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan 2024 yılı ikinci çeyrek Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçlarına göre, kredi piyasasında önemli değişiklikler yaşanıyor. Anket, işletme ve bireysel kredilerdeki genel eğilimleri ortaya koyarken, sıkılaşma politikalarının ne zaman sona ereceğine dair önemli ipuçları sunuyor. Peki, TCMB’nin sıkı para politikasının ne zaman sona ermesi bekleniyor? Döviz, konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde talep ne durumda? Kredi faizleri ne zaman düşecek? 

Hizmet Üretim Endeksi temmuzda yıllık yüzde 0,1, aylık yüzde 0,2 azaldı! Hizmet Üretim Endeksi temmuzda yıllık yüzde 0,1, aylık yüzde 0,2 azaldı!

İşletme kredilerinde sıkılaşma devam ediyor 

Anket sonuçlarına göre, işletme kredilerindeki sıkılaşma politikasının 2024 yılının üçüncü çeyreğinde de devam etmesi bekleniyor. Bankalar, işletmelere sağladıkları kredilere uyguladıkları standartları sıkılaştırmaya devam ediyor. Bu sıkılaşmanın, kredi erişimini zorlaştırarak işletmelerin finansmana ulaşmasını engelleyebileceği düşünülüyor.

Bireysel kredilerde rahatlama bekleniyor 

Bireysel kredilerde ise ikinci çeyrekte gözlemlenen sıkılaşmanın zayıflayarak devam ettiği, üçüncü çeyrekte ise tamamen sona ereceği tahmin ediliyor. Bu durum, bireysel kredi taleplerinde bir artışa yol açabilir. Özellikle konut ve tüketici kredilerinde yaşanacak bu değişiklik, bireylerin finansman ihtiyaçlarını daha kolay karşılamalarını sağlayabilir.

Döviz kredilerinde talep aynı! 

2024 yılı ikinci çeyreğinde, döviz kredilerine olan talebin düşüş eğiliminde olduğu görülüyor. Döviz kredileri hariç tüm kredi türlerinde talep azalması yaşanırken, yabancı para kredilerdeki talebin sermaye yeterliliği ve teminat riskleri nedeniyle artmaya devam ettiği belirtiliyor. Üçüncü çeyrekte de bu sıkılaşmanın sürmesi bekleniyor.

Kredi talebinin azalmasında, alternatif finansman yöntemlerinin etkisi büyük. Hisse senedi ihracı gibi alternatifler, işletmelerin kredi yerine farklı finansman yollarını tercih etmelerine neden oluyor. Bununla birlikte, satıcıların peşin alımlarda sunduğu iskonto ve kolaylıklar da kredi talebini azaltıcı etki gösteriyor.

Konut ve diğer bireysel kredilerde talep artıyor

2024 yılının ikinci çeyreğinde, konut ve diğer bireysel kredilere olan talep zayıflayarak da olsa azalmaya devam etti. Ancak, taşıt kredilerinde güçlü bir artış yaşandı. Üçüncü çeyrekte ise konut ve diğer bireysel kredi taleplerinde artış, taşıt kredilerinde ise talep azalması bekleniyor.

Fon koşullarında bazı değişiklikler yapıldı 

Yurt içi ve yurt dışı fonlama koşullarında da önemli değişiklikler gözlemlendi. İkinci çeyrekte yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın zayıfladığı, yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin ise güçlendiği görüldü. Üçüncü çeyrekte yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın gevşemeye döneceği ve yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin devam edeceği tahmin ediliyor. 

Kaynak: GAMZE KOÇAK