Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son dönemde bankalara TL cinsi finansman sağlamak için gerçekleştirdiği işlemlerin limitlerini düşürerek, son iki ay içinde mevduat faizlerinde yaşanan 10 puanlık gerilemeyi tersine çevirmeyi hedefleyen bir adım attı. Bu tür adımlar genellikle bankaların likidite yönetimini etkileyerek mevduat faizlerini artırmaya teşvik edebilir. Ancak, detaylı politika ve uygulama değişiklikleri için TCMB’nin resmi açıklamaları veya ilgili raporlar incelenmelidir.

Bankada Parasi Olanlara Soguk Dus Etkisi Milyonlarca Kisi Etkilenecek 79893

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası Swap Piyasası’nda kotasyon ile işlem gören swap satış işlemlerinin tutarını yüzde 3’ten yüzde 0,5’e düşürdü. Ayrıca Türk lirası karşılığında kote edilen altın takas piyasası işlemleri durdurulmuştur.

Böylece bankaların TCMB’den TL cinsi borçlanabilecekleri miktarı azalacak, piyasada TL likiditesini kısıtlanacak ve böylece mevduat faizlerinin artmasına neden olabilecek.

Bankada Parasi Olanlara Soguk Dus Etkisi Milyonlarca Kisi Etkilenecek 640X331

Bloomberg verilerine göre, üç aya kadar vadeli mevduatın ağırlıklı ortalama faiz oranları Nisan ayındaki zirve noktası olan %68,8’den 21 Haziran itibarıyla %58,4’e geriledi.

Bankada Parasi Olanlara Soguk Dus Etkisi Milyonlarca Kisi Etkilenecek 79893

TCMB Para Politikası Kurulu son toplantısında politika faizini yüzde 50 seviyesinde tutma kararı aldı. Komite, kararında likidite gelişmelerini yakından izlemeye devam ettiğini vurguladı. Ayrıca sterilizasyon araçlarının ihtiyaca göre çeşitlendirilerek etkin bir şekilde kullanılacağı belirtildi.

Türkiye'de eylül ayında  ne kadar konut satıldı? Türkiye'de eylül ayında ne kadar konut satıldı?

Kaynak: AHMET SARLIK