Küçük esnaflarla çiftçilerin emeklilik koşullarını iyileştirmeye yönelik reformlara yönelik hazırlıklar hızlanıyor. Yeni yasama döneminde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) gündemine gelecek düzenlemeyle Bağ-Kur’lu sigortalıların emeklilik katkı payı yükümlülüğü 9 bin liradan 7 bin 200 liraya düşürülecektir. Bu, bir milyondan fazla küçük işletme sahibinin SSK’lı kişilerle aynı şartlarda emeklilik hakkı almaya hak kazanacağı anlamına geliyor. Peki bu büyük değişim ne zaman etkisini gösterecek? Daha fazla ayrıntı için okumaya devam edin…

Bağ-Kur’lular 5 yıl erken emeklilik imkanından yararlanıyor!

Mevcut sistemde Bağ-Kur’luların emekli olabilmeleri için 9 bin gün prim ödemeleri gerekirken, SSK’lılarda bu süre 7 bin 200 gündür. Reformun yasalaşması halinde Bağ-Kur’lular da SSK’lılarla aynı koşullarda emekli olabilecek ve aynı zamanda 5 yıl daha düşük prim ödemesi yaparak emeklilik hakkı kazanabilecek.

Bundan kim faydalanıyor?

Bu düzenlemenin kapsamı ilk olarak küçük işletme sahipleri ve çiftçileri kapsayacaktır. Fakat, reformun kapsamı genişletilirse, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan EYT ve Bağ-Kur’lular da bu yardımdan yararlanabilecekler. Bu yasanın EYT üyelerine uygulanması halinde 7.200 gün prim ödemesini tamamlayan tüm Bağ-Kur üyeleri derhal emekli olabilecekler.

Emeklilere promosyonda rekor rakam! Promosyon ödemeleri için yeni rakamlar açıklandı! Emeklilere promosyonda rekor rakam! Promosyon ödemeleri için yeni rakamlar açıklandı!

Prim Günleri Eşitleniyor!

Yeni kurallar, kadın ve erkeklerin ikramiye ödeme gün sayısını 7.200 gün olarak eşitliyor. Bu değişiklik, daha önce 9.000 gün prim ödemesi yapmak zorunda olan sigortalıların erken emekli olmalarına olanak sağlayacak. Sigorta sonrası yaş şartları hala geçerlidir.

EYT’lilere umut ışığı!

EYT kapsamındaki ancak henüz 9 bin gününü doldurmamış Bağ-Kur katılımcıları, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte 7 bin 200 gün prim ödemesi yaparak emekli olabilecekler. Fakat, burada en önemli nokta reformların kapsamıdır. Eğer bu yasa sadece küçük ve orta ölçekli işletmeleri kapsıyorsa, EYT üyelerinin de yararlanabileceği şekilde genişletilmesi gerekiyor.

Bağ-Kur prim günü şartının azaltılmasına yönelik reformların yanı sıra 3 bin 600 güne kadar kısmi emeklilik hakkı gündemde. Kadınlar ve erkeklere yönelik yaşa bağlı olarak emeklilik hakkı 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3.600 emeklilik günü için geçerlidir.

Reformlar ne zaman yasalaşır?

Reformların, TBMM’nin yeni yasama döneminde görüşülmesi ve 2024’te yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu düzenlemenin hayata geçirilmesi yüzbinlerce küçük işletme sahibi ve çiftçinin emekliliğinin önünü açacak.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ