Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Ayasofya’da başlatılan restorasyon ve koruma çalışmaları çerçevesinde ziyaretçiler için hazırlanan galeri katının, 3. Ahmet Çeşmesi karşısına konumlandırılan bilet gişesi hizmete girdi. Ziyaretçiler restorasyon çalışmalarına başlanılan 2. Beyazıt Minaresi yanından geçici, koruyucu tünel içerisinden galeri katına alınmaya başlandı. Gezi güzergahı boyunca koruyucu önlemlerin alındığı Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde güvenlik kameraları ile yangın algılama ve acil anons sistemleri de yerleştirildi. Başlatılan ziyaretçi yönetim planı uygulamasıyla tarihi camide uzun kuyrukların oluşmayacağı kaydedildi.
Caminin ibadet ortamı bozulmadan turistlere 23 dilde bilgi veriliyor
Tarihi caminin güney cephesindeki 2. Beyazıd minaresi altında yer alan tünel ve giriş rampasıyla girişlerin kontrollü bir şekilde sağlanacağı Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde ziyaretçiler galeri katına ulaştırılarak, kuzeydoğu yönündeki rampayla da çıkışları sağlanıyor. Galeri bölümüne gelen turistler cami harim katı ile Osmanlı Dönemi eklerini görerek cennet-cehennem kapısından geçiyor. Ardından turistler bu bölümdeki Bizans Dönemi mozaiklerini de inceleme şansı buluyor. Bugünden itibaren başlayan uygulamayla turistler camideki ibadet ortamını da bozmadan ziyaretlerini gerçekleştiriyor. Ayasofya’da QR kod uygulamasıyla hayata geçirilen sisteminde ziyaretçiler, cep telefonlarının kulaklıkları veya sağlanacak tek kullanımlık kulaklıklarla 23 dilde bilgi alıyor. Tarihi camiye turistik amaçla gelen yabancılar ise giriş ücreti olarak 25 Euro ödemeye başladı.
''Gayet makul bir uygulama, ben destekliyorum"
Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’ndeki yürürlüğe giren uygulama hakkında Rehber İzzet Önal, "Yabacı turist geliyordu, namazla falan ilgisi yok. Namaz kılınan alanı kullandığı için orayı şişiriyordu. Namaz kılacaksa gerçekten, namaz vaktinde gelir zaten namazını kılar. Sıkıntı yok. Ama onun dışında zaten çok fazla şişmeye sebep oluyorlar. Dolayısıyla ben bile yabancı bir ülkeye gittiğim zaman eğer bir yere gideceksem, ziyaret etmek istiyorsan biletini alacaksın öyle gireceksin. Gayet makul bir uygulama, ben destekliyorum. Yukarıda da zaten normalde gezdiği zaman görüyor. Gezi bittiği zaman zaten aşağı inince şadırvanın oradan abdestini alıp namazını da kılabilir. Ziyaret edenlerin namaz kılmasında bir sıkıntı yok. Yani ziyaretini yapsın. Namaz kılmak istiyorsa namazını da kılabilir. İstemiyorsa ziyaretten sonra çıkabilir. Yani şöyle bir yanlış anlama olmasın. Normalde Müslümanlara kapalı değil. Bu uygulama suistimali engellemek için. Sadece rehberlerin anlatımında kalabalık olduğu zaman kulaklık kullanıyoruz. Uygulamadan memnunuz" dedi.