Türkiye’nin ana nar üreticisi olan Adıyaman aynı zamanda “Nar Ülkesi” olarak da anılıyor. Samsat ilçesinde ağaçlardan toplanan narlar kazanlarda işlenerek katma değeri yüksek olan nar ekşisiyle birlikte nar suyu şeklinde üretiliyor. Adıyaman’da üretimi yapılan 43.000 tonluk üretimin 15.000 tonunu Samsat ilçesi üretmektedir.
Samsat ilçesinde üretilen organik narlar, üreticilerce toplanıp bahçede ayıklanıyor. Ayrılan narların bir kısmının Avrupa ülkelerine gönderildiği belirtilirken bir kısmı da işlenerek başka ürünlere dönüştürülmektedir.
GELENEKSEL YÖNTEMLERİ İLE YAPILIYOR
Avrupa'dan dev talep var! 1 litresi 400 TL'den satılıyor
Narlar hasat edildikten sonra üretici firmanın geliştirdiği özel bir yöntemle çekirdeklerinden ayrıştırılıyor. İşçiler birlikte çalışarak her narı çekirdeklerinden ayırıyor ve daha sonra geleneksel yöntemlerle meyvenin suyunu çıkarıyor, ardından yaklaşık altı saat boyunca kaynatıyorlar.
Nar suyu pişirildikten sonra soğutulur ve daha sonra şişelenip organik nar ekşisi şeklinde paketlenir. Kg’sı 15 TL’den satışa sunulan 1 litrelik nar ekşisi yaklaşık olarak 15 kg nardan yapılıyor.
Piyasada satılan 1 litrelik organik nar ekşisinin satış fiyatı 400 ile 450 TL arası değişiyor. Bu yöntem, nar üreticilerinin nar pekmezi ya da nar suyu satışından daha fazla kazanmasını sağlamaktadır.
Avrupa'dan dev talep var! 1 litresi 400 TL'den satılıyor
AVRUPA’YA İHRACI YAPILIYOR
Samsat Kaymakamı Yaşar Artar, nar üretimi ile nar ekşisi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı ve konuşmasında “İç pazar payı ile bilinen Samsat’ta nar üretimi ilimiz açısından çok önemli bir konuma sahiptir. Avrupa’ya ihracat yapıyoruz. Yalnızca sahadan toplama yapmıyoruz. Burada nar ekşisi üretiyoruz, narı da meyve suyu olarak kullanıyoruz” dedi.