Ankara’da bulunan ve Cumhuriyet’in simgelerinden biri olan Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) 104 bin metrekarelik Çiğdem Ormanı arazisi, özelleştirme kapsamında satışa sunuldu. Söz konusu arazi, 25 Eylül 2024 tarihinde son tekliflerin alınacağı bir ihale ile satılacak. Arazinin üzerine 12 katlı lüks konutlar ve bir alışveriş merkezi (AVM) yapılması planlanıyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE ÖZELLEŞTİRİLDİ

Çankaya Karakusunlar Mahallesi’nde yer alan bu büyük arazi, 2023 yılında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile özelleştirme kapsamına alınmıştı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan plan değişikliği ile ticaret ve konut, özel sosyal tesis alanı ve rekreasyon fonksiyonları verilerek arazi yapılaşmaya açıldı.

İmalat sanayisinde "nitelikli eleman" bulmak zorlaşıyor! İmalat sanayisinde "nitelikli eleman" bulmak zorlaşıyor!

AĞAÇLARLA KAPLI ALANDA 12 KATLI YAPILAR

Plan değişikliğine göre, bu ağaçlarla kaplı alan üzerinde yapılacak ticari birimlerin yüksekliği 12 katı bulacak. Yapılacak peyzaj düzenlemeleriyle, mevcut ağaçların korunacağı belirtildi. Dışişleri Bakanlığı arşiv binası ile bitişik olan bu arazi üzerinde yapılacak yapılaşma, çevre halkı ve doğa severler arasında tartışmalara neden olabilecek gibi görünüyor.

İHALE SÜRECİ BAŞLADI

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, araziyi 3 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan ilanla satışa çıkardı. İhaleye katılmak isteyenler için geçici teminat bedeli 100 milyon TL olarak belirlendi. Arazinin satışından elde edilecek gelir ile Dışişleri Bakanlığı’na yeni hizmet binalarının yapılacağı açıklandı.

DOĞA SEVERLER ENDİŞELİ

Atatürk Orman Çiftliği’nin bu büyük parçasının özelleştirilmesi ve ticari yapılar için satışa çıkarılması, doğa severler ve çevre koruma gruplarının endişelerini artırmış durumda. Arazinin şehir merkezinde yer alması, yeşil alanların azalacağı yönündeki kaygıları beraberinde getiriyor.

Son teklif verme tarihi 25 Eylül olarak belirlenmiş olan bu ihale, Ankara’nın geleceği ve yeşil alanlarının korunması açısından büyük önem taşıyor.

Kaynak: FATMA SEDA CAN