Afyonkarahisar'da faaliyet gösteren üç büyük mermer firması; Temmer Mermer, Natura Mermer ve Temmer Eksport, mali sıkıntılar nedeniyle konkordato ilan etmiş durumda. Sektörde yaşanan bu gelişmeler, yerel ekonomiyi de olumsuz etkiliyor.

Türkiye Genelinde Konkordato Sayıları Endişe Verici Boyutlarda

Ağustos ayında, adli tatil olmasına rağmen konkordato başvuruları hız kesmedi. Geçtiğimiz ay 194 yeni şirket konkordato talebinde bulunurken, bu yılın ilk sekiz ayında toplamda 982 şirket konkordato sürecine girdi. Bu rakamlar, 2018 ve 2019 yıllarındaki konkordato patlamasına benzer bir durumun 2024'te de yaşanabileceğini işaret ediyor.

Sektörel Dağılımda İnşaat ve Tekstil İlk Sırada

2024'ün ilk sekiz ayında konkordato başvurularında en çok etkilenen sektörler inşaat ve tekstil olarak öne çıkıyor. İnşaat sektöründe 64 şirket, tekstil sektöründe ise 58 şirket konkordato ilan etti. Mobilya ve tıbbi ekipman sektörleri de riski artan alanlar arasında yer alıyor.

İflas ve Suiistimal Endişeleri Artıyor

Eski komandolar Afyonkarahisar'da komutanlarıyla buluşup "içtimaya" çıktı! Eski komandolar Afyonkarahisar'da komutanlarıyla buluşup "içtimaya" çıktı!

Bu dönemde yaşanan konkordato süreçleri, bazı firmaların borçlarından korunmak amacıyla konkordato başvurusunda bulunduğu yönündeki iddialarla da gündeme geldi. Hatta bazı firmaların farklı illerden konkordato alabilmek için iş yerlerini taşıdığı da gelen duyumlar arasında.

İSO’dan Uyarı: "Zincirleme İflaslar Ekonomiyi Vurabilir"

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, konkordato başvurularının ekonomide yaratabileceği olumsuz etkiler konusunda uyarılarda bulundu. Bahçıvan, "Konkordatoların iflasa dönüşmesi ve bunun ekonomiye zincirleme etkileri ağır bedellerle sonuçlanabilir" dedi.

Şirket Kapanışları ve Karşılıksız Çeklerde Büyük Artış

Konkordatoların yanı sıra, kapanan şirket sayısı da 2024’ün ilk yedi ayında önemli bir artış gösterdi. Türkiye genelinde 14 bin 828 şirket kapanırken, karşılıksız çek tutarındaki artış ise yüzde 247 olarak kaydedildi.

Kaynak: GAMZE KOÇAK