Afyon’daki KYK Yurtları diğer yurtlara örnek olsun! Afyon’daki KYK Yurtları diğer yurtlara örnek olsun!

Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine bağlı Gazlıgöl Beldesi’nde bulunan Kızılay Maden Suyu Fabrikası, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle kapatıldı. Bu gelişme, Afyonlu vatandaşlar arasında büyük bir tepkiye yol açtı. Tepkiler, özellikle Kızılay'ın 10 milyon Euro bedelle, Adana’daki çalışmayan Doğanay Şalgam Fabrikası’nı satın almasına odaklandı. Yerel halk, Kızılay’ın Afyonkarahisar’da Atatürk’ün kurduğu ilk fabrikalardan biri olan Kızılay Maden Suyu Fabrikası’na yeterince değer vermediği düşüncesini dile getirdi.

"ATATÜRK’ÜN KURDUĞU FABRİKANIN KAPANMASI NEDEN?"

Afyonlu vatandaşlar, Kızılay’ın bu fabrikayı kapatma kararının Atatürk’e ve Afyon’a karşı bir saygısızlık olduğunu belirterek, "Mustafa Kemal Atatürk’ün Afyonkarahisar’a kurduğu ilk fabrikalardan bir tanesi Kızılay Maden Suyu Fabrikasıdır. Ancak, geçtiğimiz yıllarda fabrikanın üretim alanında depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle kapatıldı. Şu anda su, 1 kilometre ileriden alınıyor ve işlemesi başka yerden yapılıyor. Bu durumu kabul etmiyoruz. Peki yeni açılan fabrikanın ruhsatı neden eski fabrikadan alınıyor? " şeklinde tepki gösterdi.

AFYONKARAHİSAR’IN İSMİNİN ŞİŞELERDEN KALDIRILMASI TEPKİLERİ ARTIRMIŞTI

Geçmişte Kızılay Maden Suyu’nun şişelerindeki "Afyonkarahisar" isminin kaldırılması, vatandaşların tepkisini çekmişti. Bazı vatandaşlar, Kızılay’ın üretiminin Erzincan’da devam etmesinin, dönemin başbakanı Binali Yıldırım’ın memleketi olmasıyla bağlantılı olduğuna dikkat çekmişti. Bu durum, bazılarına göre Afyonkarahisar’a ve şehrin tarihine yönelik bir ihanet olarak görüldü. Kızılay’ın Afyonkarahisar ismini şişelerden kaldırması, Gazetemiz Başyazarı ve Kurucusu Mehmet Emin Güzbey tarafından gündeme getirilmiş, dönemin AK Parti Afyonkarahisar milletvekilleri ve diğer siyasetçilerinin çabalarıyla şişelere Afyonkarahisar ismi tekrar eklenmişti.

FABRİKANIN KAPATILMASINDAKİ NEDENLER VE TEPKİLER

Kızılay Maden Suyu Fabrikası'nın depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle kapatılması, vatandaşlar tarafından sadece bir mühendislik hatası olarak görülmüyor. Tepkiler, aynı zamanda fabrikadaki işçilerin büyük bir kısmının emekli olmuş olması ve yerine yeni işçi alınmaması gibi iddialara da dayanıyor. Bazı yerel halk, Kızılay’ın, mevcut fabrikayı güçlendirmek yerine kapatmayı tercih etmesinin, hem Atatürk’ün mirasına hem de Afyonkarahisar’a yönelik bir düşmanlık olduğunu düşünüyor.

AFYON’UN ÖNEMLİ BİR DEĞERİ

Afyonkarahisar için özel bir anlam taşıyan Kızılay Maden Suyu’nun damak tadı olarak "iadeli" olan versiyonunun üretiminin azalması da büyük bir sorun olarak gündemde. İadeli maden suyu, Afyon halkı için uzun yıllardır önemli bir geleneksel içecek olarak kabul ediliyordu. Ancak iadeli maden suyunun üretimin kalkması ve işçi çıkarmaların ardından vatandaşın tepkisi büyüdü. Öte yandan fabrikanın kapatılmasına tepki gösteren işçiler fabrika önünde eylem yaparak genel müdürlüğü protesto etmişti.  

Kaynak: ODAK ÖZEL HABER//GÖKHAN KOCAASLAN