Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer’in köşesinde paylaştığı tahminlere göre, 2025 yılında asgari ücrete yüzde 40 ile 60 arasında zam yapılması kuvvetle muhtemel. Temmuz ayında yapılmayan ara zam nedeniyle işçi kesiminin tepkisi büyürken, hükümetin de yüksek bir artış yapma eğiliminde olduğu belirtiliyor. Buna karşın, işverenler her zamanki gibi yüksek zamma karşı çıkıyor.

OVP ENFLASYONU VE ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Traktör ve otomobil çarpıştı! Traktör ve otomobil çarpıştı!

Orta Vadeli Program (OVP) doğrultusunda 2024 yılı için öngörülen yüzde 41.5 enflasyon oranı, asgari ücret zammını doğrudan etkileyebilir. Eğer bu oran dikkate alınırsa, asgari ücretin net 24 bin TL civarına çıkabileceği öne sürülüyor. Enflasyon oranına ek olarak refah payı da eklendiğinde zam oranının daha da artabileceği ifade ediliyor.

ASGARİ ÜCRET 24 BİN TL Mİ OLACAK?

Son iddialara göre, net asgari ücretin 24 bin TL’nin üzerine çıkması mümkün. Refah payı eklendiğinde ise bu rakam 25 bin TL seviyelerine kadar ulaşabilir. 2025 yılı Ocak ayında yürürlüğe girecek bu zammın çalışanlar tarafından ne zaman alınacağı da merak konusu. Yapılan açıklamalara göre, zamlı maaşlar Şubat 2025'te çalışanların hesaplarına yatacak.

KOMİSYON TOPLANTILARI ARALIK'TA BAŞLIYOR

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmalarına aralık ayında başlayacağı belirtilirken, görüşmelerin ardından 2025 yılında uygulanacak zam oranı netleşecek. Hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinden oluşan bu komisyon, nihai kararı vererek yeni yıldaki asgari ücreti belirleyecek.

Kaynak: FATMA SEDA CAN