Sempozyuma ilişkin açıklamalarda bulunan Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Türkiye’de sosyolojinin temellerinin Ziya Gökalp tarafından atıldığını belirterek, Gökalp’in Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş sürecindeki önemli rolüne vurgu yaptı. Karakaş, “Gökalp, Türk toplumunun sosyoloji bilimiyle tanışmasına öncülük etmiştir. 1914’te İstanbul Darülfünûn’unda kurduğu İçtimaiyat Kürsüsü, dünyanın en eski sosyoloji bölümlerindendir” dedi.
Karakaş ayrıca, Gökalp’in sosyolojiyi toplumun yapısını incelemek ve modernleşme sürecini yönlendirmek için bilimsel bir araç olarak gördüğünü belirtti. Gökalp’in bilimsel çalışmalarıyla Türk toplumunun dinamiklerini anlamaya yönelik önemli katkılarda bulunduğunu ifade etti.
SEMPOZYUMDA 15 FARKLI TEMA ELE ALINACAK
Sempozyum, Ziya Gökalp’in sosyolojik ve düşünsel mirası üzerine kapsamlı bir değerlendirme yapmayı amaçlıyor. Karakaş, sempozyumda 15 farklı temanın ele alınacağını belirtti. Bu temalar arasında Türkçülük, kültür ve medeniyet, modernleşme gibi konular yer alacak. Karakaş, Gökalp’in çok yönlü fikirlerinin günümüzde de önemini koruduğunu belirterek, “Gökalp’in kimlik, milliyetçilik ve modernleşme tartışmaları üzerindeki etkisi hala güncel” dedi.
GÖKALP’İN DÜŞÜNCELERİ GÜNÜMÜZDE DE REHBER NİTELİĞİNDE
Ziya Gökalp’in yaşarken ortaya koyduğu toplumsal ve kültürel tartışmaların bugün hala geçerli olduğunu ifade eden Karakaş, “Gökalp, modernleşme, çağdaşlaşma ve batılılaşma tartışmaları açısından hala merkezde olan bir düşünür” diye ekledi.