Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, "Cumhuriyet Konuşmaları" serisinin üçüncüsünü düzenleyerek "Cumhuriyet'e Giden Süreçte Büyük Taarruz'un İran Basınında Yankıları" başlığıyla bir konferans gerçekleştirdi.

Konferansa, AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin, Bölüm Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Güneş, Tarih Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Feyza Kurnaz Şahin, Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Güneş, Dr. Öğretim Üyesi Talat Koçak, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Sait Çınar ve öğrenciler katıldı.

Öğrenciler için tatil yarın başlıyor! Öğrenciler için tatil yarın başlıyor!

İRAN BASININDA "İŞGAL"

Konferansın konuşmacısı Doç. Dr. Gülay Çınar, "Cumhuriyet'e Giden Süreçte Büyük Taarruz'un İran Basınında Yankıları" başlığıyla konuşma yaptı. Çınar, konuşmasında Türk-Yunan savaşının son safhasının Büyük Taarruz olduğunu ve İran kamuoyunun da Türk Kurtuluş Savaşıyla ilgilendiğini belirtti. İran basınında Türk Kurtuluş Savaşı ve Büyük Taarruz'un büyük ölçüde yer aldığını ve Anadolu'daki Yunan varlığının İran basınında "işgal" olarak değerlendirildiğini ifade etti.

KATLİAMLARI SAVAŞ SUÇU OLARAK DEĞERLENDİRDİ

Çınar, Büyük Taarruz'un Yunan ve İtilaf Devletlerinin geç fark etmesini sağlayacak şekilde Atatürk'ün basın faaliyetlerini engellediğini ve savaşla ilgili haberlerin Eylül 1922'den sonra yayımlanmaya başladığını söyledi. İran gazetelerinin, Türk ordusunun Anadolu'daki şehirleri kurtarmasının ardından sevinçli bir şekilde haber yaptığını ve Türk Kurtuluş Savaşı'nı sömürge altındaki İslam âleminin bağımsızlık savaşı olarak gördüğünü belirtti. Bu bağlamda fetih kelimesinin tercih edildiğini vurguladı. Yunan ordusunun ise İran gazetelerinde işgalci ve düşman olarak nitelendirildiğini ve Anadolu'dan çekilirken yaptıkları yıkımları ve katliamları savaş suçu olarak değerlendirildiğini belirtti. N\S

Editör: Nurbanu Soy