Dün akşam CHP’nin askeri hastaneler ile ilgili verdiği soru önergesine ilişkin TBMM Genel Kurulu'nda konuşan Arslan, sözlerine Ankara’daki terör saldırısını kınayarak başladı. Arslan, “Gerçekleştirilen terör eylemini, yapanları, yaptıranları, destekleyenleri lanetliyorum. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

Arslan, askeri hastanelerin yeniden açılmasına yönelik CHP’nin önerisinin gereksiz olduğunu belirterek, Türkiye'deki askeri ve sivil tıp eğitimlerinin entegrasyonu ile sağlık hizmetlerinin standartlarının artırıldığını vurguladı. 1933’te çıkarılan Üniversiteler Kanunu ile bu entegrasyonun sağlandığını, 1980'deki askeri darbenin ardından ise askeri tıp eğitiminde bağımsızlık sürecinin başladığını ifade etti. 2016 yılında askeri tıp eğitiminin Milli Savunma Üniversitesi’ne devredilmesiyle bu iki eğitim arasında etkileşimin arttığını kaydetti.

“GÜVENLİK GÜÇLERİMİZE YÖNELİK HİZMETLER SAĞLANMIŞTIR”

Ülkedeki sağlık hizmetlerinin standartlarının artırılmasının hedeflendiğini belirten Arslan, 2016 sonrası askeri sağlık teşkilatlarının Sağlık Bakanlığı’na devredildiğini söyledi. Arslan, güvenlik güçlerine yönelik hastane hizmetlerinin S1 ve S2 tipi hastanelerle sağlandığını vurguladı:

S1: Sadece Türk Silahlı Kuvvetlerine hizmet veren sağlık bakanlığı hastaneleri (5 hastane).

Başkan Köksal: Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde! Başkan Köksal: Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde!

S2: Sivil hastalara hizmet veren, ancak Türk Silahlı Kuvvetlerine de hizmet eden sağlık bakanlığı hastaneleri (11 hastane).

Arslan, bu sistemle kritik bölgelerdeki hastanelerde güvenlik ve tıbbi hizmet açısından gerekli organizasyonun sağlandığını belirtti.

“YERİNDE MÜDAHALE İLE TÜM İHTİYAÇLAR GİDERİLİYOR”

Askeri operasyonlarda sağlık hizmetlerinin hız ve koordinasyonunun önemine dikkat çeken Arslan, mevcut kamu hastanelerinin askeri operasyonlarla entegre çalıştığını ifade etti. Arslan, “Bu koordinasyon, askeri personelin sağlık hizmetlerine daha hızlı erişimini sağlamakta, kriz anlarında yerinde müdahalelerle ihtiyaçların giderilmesini mümkün kılmaktadır” dedi.

“GATA’DA GÜNDE 10 BİN HASTAYA BAKILIYOR”

Askeri hastanelerin yeniden açılmasının sağlık sisteminde gereksiz bir bölünmeye yol açacağını vurgulayan Arslan, “Sivil ve askeri sağlık hizmetlerinin bir arada verilmesi hem kaynakların daha etkin kullanılmasını hem de sağlık hizmetlerinin daha erişilebilir hale gelmesini sağlamaktadır” dedi. Örneğin, Ankara’daki Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, askeri hastane statüsündeyken günde yaklaşık 2.000 poliklinik hizmeti verilirken, bugün bu sayının 10.000’e çıktığını belirtti. Arslan, bu hastanede gaziler için ayrı bir servis bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Editör: Fadime Özkaran