Toplantı, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığında yapıldı ve temmuz ayı boyunca Meclis'te görüşülecek kanun teklifleri hakkında genel bilgilendirmeler yapıldı.

Aa 20240710 35107346 35107345 Ak Parti Kurmaylari Emekli Ayliginda Yeni Duzenleme Icin Toplanti Yapacak (1)

Grup Başkanı Abdullah Güler, toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. En düşük emekli aylığında artış yapılmasına ilişkin düzenleme için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Bu çalışmalar tamamlandığında etki analizleriyle birlikte değerlendirme yapacaklarını ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş ile bir toplantı yapacaklarını duyurdu.

Emekli Maaşı ve Seyyanen Zam

Güler, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasının mümkün olmadığını vurguladı. Emeklilik sisteminin prim miktarı, prim ödeme süresi ve yaş gibi faktörlere dayandığını belirtti. Ayrıca, Avrupa Birliği ülkelerinde erken yaşta emeklilik uygulamasının bulunmadığını ifade etti.

Vergi Düzenlemeleri

Yeni vergi düzenlemeleri hakkında bilgi veren Güler, asgari kurumlar vergisi açısından Türkiye'nin bu vergiyi uygulamaması durumunda küresel şirketlerin merkez ülkelerinin bu vergiyi alacağını söyledi. Bu nedenle vergi düzenlemesinin Meclis'e geleceğini belirtti. Vergi adaletini sağlayacak, vergiyi tabana yayacak ve sadeleştirecek bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Yurt Dışı Çıkış Harcı ve Asgari Ücret

Gazetecilerin soruları üzerine, Güler yurt dışı çıkış harcının makul bir seviyeye çekileceğini ve asgari ücrete ara zam yapılmayacağını açıkladı.

Sahipsiz Hayvanlara Yönelik Kanun Teklifi

Sahipsiz hayvanlara yönelik yeni kanun teklifi hakkında da bilgi veren Güler, sokaktan alınan hayvanların bakım ve tedavisinin ardından sokağa bırakılması uygulamasının kaldırılacağını söyledi. Bu hayvanların nitelikli barınaklarda rehabilite edileceğini ve barınakların yaşam kalitesinin artırılacağını belirtti. Ayrıca, bulaşıcı hastalığı olan ve sahiplendirilemeyen hayvanların ötenazi ile yaşamına son verileceğini ifade etti.

Belediyelerin Sorumlulukları

Mevcut kanuna göre büyükşehir belediyelerinin bütçelerinin binde 3'ünü, nüfusu 25 binin üzerindeki belediyelerin ise binde 5'ini sahipsiz hayvanlar için ayırmak zorunda olduklarını hatırlatan Güler, bu yükümlülüğü ihmal eden belediyeler için denetim mekanizması ve müeyyide getireceklerini söyledi.

Yeni Kanun Teklifi

Hastanede yapılan şaka hayatını kararttı! Hastanede yapılan şaka hayatını kararttı!

Sahipsiz hayvanlara yönelik yeni kanun teklifinin 16-17 maddeden oluşabileceğini ve teklifi Cuma günü Meclis Başkanlığına sunacaklarını belirtti. Bu teklifin yasalaşmasının ardından muhalefetle görüşeceklerini açıkladı. Meclis tatile girmeden bu önemli kanun teklifinin yasalaşmasının büyük bir önem taşıdığını vurguladı.

Belediyelere İdari Para Cezası

Son olarak, sahipsiz hayvanları farklı yerlere taşıyan belediyelere hayvan başına idari para cezası verileceğini ifade etti.

Kaynak: AA