Dünya AIDS Günü'nde farkındalık artıyor. 1 Aralık dünya AIDS Günü dolayısıyla Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Serhat Korkmaz açıklamalarda bulundu. 1 Aralık, dünyanın dört bir yanındaki insanların AIDS ile mücadeleyi güçlendirmek için birleştiği önemli bir tarih olduğunu vurgulayan Korkmaz, "Dünya AIDS Günü". HIV enfeksiyonu, 1980'lerin başından itibaren dünyada yayılmaya devam eden bir sağlık sorunudur ve korunmasız cinsel ilişki, ortak kullanılan enjektörler, enfekte kan transfüzyonları ve anneden bebeğe bulaş yolları ile mücadele edilmektedir. HIV enfeksiyonu her yaşta insanı etkileyebilmekte ve bu nedenle herkes için bir risk oluşturabilmektedir’’ dedi.
630 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Türkiye ise HIV/AIDS prevalansı düşük ülkeler arasında yer almasına rağmen her yıl vaka sayısının arttığı gözlemlendiğini söyleyen Korkmaz, bu artışın, nüfus artışı ve küresel insan hareketliliği ile ilişkili olduğu düşünüldüğünü kaydetti.
Dünya genelinde 2022 verilerine göre, 1.3 milyon insan yeni HIV enfeksiyonuna maruz kalarak toplamda 39 milyon insan HIV ile yaşamakta ve 630 bin kişi AIDS'e bağlı hastalıklardan dolayı hayatını kaybetti.
HIV enfeksiyonunun önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken Korkmaz, ‘’Cinsel yolla bulaşması nedeniyle korunma yöntemleri öne çıkmaktadır. Tek eşlilik ve riskli cinsel davranışlarda kondom kullanımı, HIV enfeksiyonundan korunmanın en basit ve etkili yollarından biridir. Şüpheli durumlarda ise doktora başvurarak test yaptırmak hayati önem taşır’’ dedi.
UZUN VE KALİTELİ BİR HAYAT SÜREBİLİYOR
Türkiye'de kan ve kan ürünleri ile organ ve doku nakli için HIV testi rutin olarak yapılıyor ve bu sayede enfeksiyonun bu yollarla bulaşması engelleniyor. HIV/AIDS, artık Dünya Sağlık Örgütü'nün ölümcül hastalıklar listesinden çıkartılarak kronik bir hastalık olarak kabul edilerek tedaviye erken başlayan HIV pozitif kişiler uzun ve kaliteli bir hayat sürebiliyor.
HIV pozitif annelerin gebelik ve doğum sürecinde alacakları tedaviler ve emzirmeyi önleyici önlemlerin, anneden bebeğe bulaşın önlenmesine büyük katkı sağladığını söyleyen Korkmaz, ‘’Böylece HIV pozitif anneler, HIV negatif bebekler dünyaya getirebilmekteler. Bunun yanında, HIV enfeksiyonu genel temaslarla, dokunma veya tokalaşmayla, günlük kullanılan eşyaların paylaşımıyla ya da böcek ısırıkları ile bulaşmaz. Bu konuda toplumsal bilgi ve farkındalığın artırılması gerekmektedir ve bu amaçla eğitim programlarında yer alacak bilgilendirme çalışmaları desteklenmektedir’’ ifadelerini kullandı.
HENÜZ AŞISI YOK
Sağlık Bakanlığı, UNAIDS ve Dünya Sağlık Örgütü'nün önerileri doğrultusunda etik kurallar çerçevesinde ve insan haklarına saygılı bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Korkmaz, 2010 ile 2019 arasında dünya genelinde yeni HIV enfeksiyonlarında gözlemlenen %23'lük düşüş, AIDS salgını ile mücadelenin sonuç verdiğini gösterdiğini kaydetti. Korkmaz, henüz aşı bulunmadığından, hastalığın önlenmesi konusunda eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının da önemini vurguladı. N\S