İzmir, Türkiye'de kornişon üretiminde ilk sırayı alırken, Afyonkarahisar 90 bin tonla ikinci sırada yer alıyor. İzmir’de 2021’de 31 bin ton olan kornişon üretimi, 2023 yılı itibarıyla 124 bin 651 tona ulaştı. Afyonkarahisar ise bu önemli üretim içinde büyük bir rol oynuyor.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, bu yıl iklim sorunları nedeniyle üretimde düşüş yaşandığını ancak ihracatla ilgili bir sorun olmadığını belirtti. "Son üç yılda kornişon üretiminde önemli bir artış vardı; ancak bu yıl yaşanan iklim koşulları nedeniyle düşüş yaşandı" dedi.

Afyon’da devlet desteğiyle ekilen brokoli belde üreticisine yeni gelir kapısı oldu! Afyon’da devlet desteğiyle ekilen brokoli belde üreticisine yeni gelir kapısı oldu!

ÜRETİCİLERİN GÖRÜŞLERİ

Kornişon üreticisi Lütfiye Görgülü, yaklaşık 15 yıldır bu sektörde çalıştığını ifade ederek, "Köyün büyük bölümü kornişon üretimi yapıyor. Verimden memnunuz, Allah bereket versin" ifadelerini kullandı. Afyonkarahisar’ın önemli tarımsal üretim merkezi olması, Türkiye'nin kornişon turşusu ihracatındaki yerini güçlendiriyor. Bu gelişmeler, Afyonkarahisar’ın tarımsal potansiyelinin daha da ön plana çıkmasına katkıda bulunuyor.  

Kaynak: AA