Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) akademisyenleri, önemli bir başarı imza atarak sözel bildiri birincilik birimini kazandı. AFSÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı'ndan Doç. İsa Gül ve Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Vahit Yiğit'in birlikte hazırladığı "Geri Ödeme Listesinde Olmayan Tıbbi Sarf Malzemelerin Stok Analizi" başlıklı çalışma, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'nde 7. Uluslararası 17. kez düzenlendi. Ulusal Sağlık ve Hastane İdaresi Kongresi'nde birincilik ödülüne layık görüldüğü görüldü.

Afsü 1

35 Çocuğun Hayali Gerçekleşti 35 Çocuğun Hayali Gerçekleşti

Çalışma, hastanelerin satın aldığı tıbbi sarf malzemelerinin yaklaşık %60'ının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödemesinin yapıldığını ortaya koydu. Ancak eldiven, enjektör, cerrahi iplikler, maskeler ve laboratuvar malzemeleri gibi geri ödeme listesinde yer alan malzemelerin, hastane stok maliyetinin vücutta tutulduğu oldukça yüksek olduğu belirlendi. Bu durum, hastanelerin gelir-gider düzeni ve finansal sürdürülebilirliklerini olumsuz etkiliyor.

Afsü 2

Çalışmada, SGK'nın geri ödeme listesinde olmayan tıbbi malzeme finansmanı için ek kaynak önerileri önerilirken, hastanelerin bu malzemelerinin düşük maliyetli tedarik olanakları ve gereksiz kullanımı önleyecek etkin malzeme yönetim sistemleri kurulumları gerektiği vurgulandı.

Kaynak: CEMİLE KAYTAN