Ekonomi

AAÜT 2025 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi Ne Kadar?

2025 yılında belirlenen AAÜT sınavı 3 Ekim 2024 günü Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Yeni tarife yapısında sabit ücretler yüzde 61 oranında artırılarak yüzde 102,53'e çıkarıldı.

Abone Ol

2025 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi (AAÜT), avukatlar tarafından alınman asgari ücreti yüzde 61 ile yüzde 102,53 arasında artıracak. AAÜT’ün ne zaman yürürlüğe gireceği beklenirken gelen bir habere göre yen, tarifenin 3 Ekim 2024 günü Resmi Gazete’de yayımlandığı ve yürürlüğe girdiği öğrenildi.

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, hukuk hizmetlerinin değerini korumaya ve mesleki standartları geliştirmeye yönelik çok önemli düzenlemeler içermektedir. Hukuk hizmetlerinden yararlananların bu ücret tarifesi kapsamında belirlenmiş olan ücretleri dikkate alması önem taşımaktadır.

2025 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi (AAÜT) Nedir?

Asgari Avukatlık Ücreti Tarifesi (AAÜT), avukatların verdikleri hukuki hizmet karşılığı alacakları asgari ücretleri belirleyen kamu düzenlemesidir. Bu tarifenin amacı avukatların çalışmalarının karşılığını almalarını sağlamak ve mesleki alandaki standartların korunmasını sağlamaktır.

2025 AAÜT Değişiklikleri

2025 yılına belirlenmiş olan AAÜT, 3 Ekim 2024’te Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Yeni tarife yapısında sabit ücretler yüzde 61 oranında artırılarak yüzde 102,53’e çıkarıldı. Daha çok sözleşmeli olarak anonim şirketlerde çalışmak zorunda olan avukatların ücretleri 15.800 TL iken 32.000 TL’ye yükseltildi.

Mahkemelerce Belirlenen Ücretler

Sulh Hukuk Mahkemesi: 10.700 TL olan ücret 18.000 TL’ye yükseltildi.

Sulh Ceza Hakimliği: Yeni sabit ücret 13 bin 500 TL olarak belirlenmiştir.

Asliye Mahkemesi: Harç 30.000 TL’ye çıkarıldı.

Ağır Ceza Mahkemesi ve Çocuk Ceza Mahkemesi: Ücreti 48 bin TL olarak belirlendi.

Ücret tarifesine ayrıca, çocuk teslimiyle çocukla kişisel ilişki kurulması hakkında dair ilam ile tedbir kararının yerine getirilmesi hakkında muhalefetten kaynaklanmış olan işler başlığıyla eni bir madde eklenerek bu işler için sabit ücret 12.000 TL şeklinde belirlenmiştir.

Avukatlık ücretine tabi işler: İtirazın geri çekilmesi kararı sonrasında, temyize giden davalarda ödenecek avukatlık ücretine ilişkin düzenleme yapıldı.

Karşı davalar ve yargılamaların birleştirilmesi: Tarafın gönüllü olarak değişmesi halinde, kişinin yargılamadan çıkarılacağı ve kendisine karşı dava açmayanların bir avukat tarafından temsil edileceği ve sabit avukatlık ücreti alınacağı hüküm altına alınmıştır. yapıldı.

AAÜT’nin Önemi

AAÜT, avukat olarak görev yapanların çalışmalarının karşılığını almalarını ve mesleki standartları karşılamalarını sağlar. Ayrıca hukuki hizmet arayanların ödediği ücretlerde şeffaflığın ve adaletin sağlanmasına da yardımcı olur.