Memurlar ve emekli memurların merakla bekledikleri 3600 ek gösterge düzenlemesinin ne zaman çıkacağı konusunda araştırmalar sürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından açıklanan düzenlemeyle yaklaşık olarak 6 milyon kadar kamu çalışanının maaş, emeklilik ve ikramiyelerinin yeniden düzenlenmesi amaçlanıyor. Gündemde, torba yasa kapsamına giren 3.600 ek göstergenin meclis gündemine alınıp alınmayacağı ve ne zaman uygulamaya konulacağı da dahil olmak üzere sorular yer alıyor. Peki, 3600 ek gösterge düzenlemesi neyi değiştirecek? İşte detaylar..
Torba yasa kapsamına alınacak 3.600 ek gösterge düzenlemesi, kamuda çalışan memurların maaşları ile birlikte emekli maaşlarında çok önemli bir artışa yol açacak. 1’inci kademede olan memurlara yönelik ek artışlar emeklilik sonrasında aldıkları tazminatı iyileştirecek olsa da, özellikle kıdemsiz memurların düzenlemelerden yararlanması planlanmaktadır. Düzenlemenin kabul edilmesi halinde öğretmen, polis memuru, hemşire ve din görevlisi gibi kamu görevlilerinin maaşlarının yanı sıra emeklilik haklarında olumlu değişikliklerin yapılması öngörülüyor.
Torba yasada yer alacak kurallarda ayrıca kamu görevlileri için 3.600 ek gösterge ve diğer iyileştirmeler de yer alıyor. Ayrıca kanun, geçici işçilere kadro dağıtımı ve ev hanımları için de emeklilik hakkı verilmesi gibi ekonomik düzenlemelerin hayata geçirilmesini amaçlıyor. Ancak 3.600 ek gösterge düzenlemesinin torba kanuna dahil edilip edilmeyeceği ancak tüm hükümlerin tamamlanmasının ardından netlik kazanacak.
3600 ek gösterge düzenlemesi yürürlüğe ne zaman girecek?
Bakan Vedat Işıkhan, bir açıklamasında 3.600 ek göstergeye ilişkin düzenlemenin Ocak 2023’te yürürlüğe gireceğini söylemişti. Yönetmelik, 5,3 milyon memur ve sosyal yardım alan kişi için ek önemli rakamları yeniden düzenledi. Bakan Işıkhan, 1. derece memurlara memurlara yönelik 3 bin 600 ek göstergeye ilişkin düzenlemenin de en kısa sürede hayata geçirileceğinin müjdesini paylaştı.
3600 ek gösterge düzenlemesinin hayata geçirilmesiyle birlikte yaklaşık 5,3 milyon memurun maaşları ve emekli maaşlarının değişeceği öngörülüyor. Başta öğretmenler, polis memurları, din görevlileri, hemşireler olmak üzere kamu görevlilerinin maaşları ve emeklilikteki haklarında iyileştirmeler yapılacak. Bu düzenleme aynı zamanda memur maaşlarının görev, unvan ve kıdeme göre hesaplanmasını da etkiliyor.