Merkez Bankası (TCMB), döviz kurlarında meydana gelen dalgalanmalar ile artış gösteren yaşam maliyetleri etkisi ile nakit kullanımını kolaylaştırabilmek adına yeni bir adım atmayı planlamaktadır. Edinilen bilgilerde ise,TCMB, 500 TL banknotları bu yıl içinde piyasaya sürmeyi hedeflemektedir. Bu adım, vatandaşların nakit ihtiyaçlarının karşılanması en büyük nominal değerli banknotlara olan talepleri de artırabilmek için atılacak olan önemli bir gelişme olarak değerlendirilmektedir.
Nakit Kullanımında Zorluklarla 500 TL Banknot İhtiyacı
Türk Lirası’nda meydana gelen değer kaybı ve artan fiyatlar, vatandaşların da hayat pahalılığından dolayı günlük harcamalarını karşılayabilmekte zorluk çekmesine neden olmaktadır. ATM’lerden yapılan yüksek tutarlı nakit çekimlere ilişkin talepler banka şubelerinde de darboğazlar yaratmaktadır. Söz konusu durumun 500 TL banknotlara karşı oluşan ihtiyacın giderek arttığını göstermektedir. TCMB’nin bu yönde bir hazırlık içinde olduğunun bilinmesi, ekonominin seyrini yakından izleyen çevrelerde ise merakla beklenmektedir.
500 TL’lik Banknot Geliyor Mu
Uzman Görüşleri!
Ekonomi uzmanı ve aynı zamanda da Ziraat Bankası’nın eski Genel Müdür Yardımcısı olarak bilinen Prof. Dr. Şenol Babuşcu, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında 200 TL banknotun en çok kullanıldığı yılın 2024 olacağını ifade etmiştir. Babuşcu, “2025 yılında itibaren büyük bir banknotun piyasaya sürülmesi planlanmaktadır. Merkez Bankası’nın bu doğrultudaki hazırlıkları ise büyük ölçüde tamamlanmıştır” diyerek bu girişimin, mevcut ekonomik koşulların göz önüne alınmasıyla büyük nominal değerli banknotlara karşı oluşan ihtiyacı karşılamak açısından önemli gelişme olduğu değerlendirilmektedir.
Yeni 500 TL Banknot, Ekonomiyi Nasıl Etkiler?
500 TL banknotların piyasaya çıkması, günlük nakit işlemlerinin daha pratik hâle gelmesine olanak tanıyabilir. Fakat, uzmanlar söz konusu adımın enflasyonist etkilerinin konusunda bazı farklı görüşlere sahiptir. Büyük nominal değerli banknotların nakitteki akışı hızlandırıp ekonomiye bir ferahlama getirebileceği düşünülmekteyse de, finansal sistemdeki olası etkileriyle ilgili daha fazla tartışmanın yapılması gerektiği de vurgulanmaktadır.