Zaferin Şehrinde 100.Yılı Yaşamak

Abone Ol

Sevgili Odak okuyucuları. Sizlerle ilk yazımda birlikte olmanın mutluluğu içindeyim. Yazılarımın içeriğinin 100.yıl ve Zafer ile ilgili olması ise benim için ayrı bir gurur vesilesi. Bu nedenle köşemizin adını 100.YIL koyduk.

Afyonkarahisar şehri bir kelime ile özdeşleşmiştir ki bu kelime “Zafer”dir. Bakın “Zafer” her yerde. Zafer Meydanı, Zafer Müzesi, Zafer (Utku) Anıtı, Zafer Stadı, Zafer Havaalanı, Zafer Yolu… Bunları çoğaltmak mümkün.

26 Ağustos 1922’de Kocatepe’den başlayan Büyük Taarruz’ın bu sene 100.yılına girdik. Afyonkarahisar tarihinde “zafer” kelimesinin bu kadar banlam bulacağı başka bir yıl olmayacak…

2019 yılında Samsun’da Milli Mücadele’nin 100.yıl etkinlikleri başlamış, daha sonra aynı yıl Amasya, Erzurum, Sivas şehirleri ile devam etmişti. 2020 yılı da TBMM’nin açılmasının 100.yılı idi. 2021 yılı İnönü Savaşlarının, İstiklal Marşı’nın kabulünün, Sakarya Savaşının 100.yılı idi.

Şimdi geldik 2022’ye. Önce Afyonkarahisar’dan başlayacak, Kütahya, Uşak, Manisa ile devam edecek... İzmir’in kurtuluşunun (9 Eylül 1922) 100.yılı. Ve hatta Balıkesir’in, Bursa’nın…

2022’de iki yer bu noktada önemli olacak; 26 Ağustos’ta Büyük Taarruz’un başladığı Kocatepe ve 30 Ağustos’ta Başkomutanlık Meydan Muharebesinin kazanıldığı Dumlupınar-Çalköy (Kütahya)…

Ben 100.yılda ayrı bir heyecan duyuyorum… Bu heyecan hem tarihe karşı bir sorumluluk hem de zaferin yaşandığı şehirde yaşama heyecanı…

Bu heyecanımı artıran şey ise 2019’dan beri 100.yıl etkinliklerini yerlerinde takip etmem… 2019’da Samsun’da, Amasya’da, Erzurum’da, Sivas’ta 100.yıl etkinliklerini bizzat yerinde takip ettim. O zamanlardan itibaren 2022 yılının gelmesini bekledim. Geldi… O zamanlar o şehirlerdeki etkinlikleri takip ederken hep 2022 için, Afyonkarahisar için dersler çıkarmaya çalıştım. Bu dersleri, etkinlikleri yazılı bir rapor haline getirdim.

100.yılda Odak gazetesi satırlarında bazen 100.yıl ile ilgili yapılması gerekenlerden bahsedeceğim, Samsun’dan, Sivas’tan, Erzurum’dan örnekler vereceğim; bazen de yeni etkinliklerden bahsedeceğim.  Güzel olanı, doğru olanı örnek almak gerekir. Bunun üstüne farklı şeyler koymak gerekir.

Yazılarımda bazen size belki de ilk kez duyacağınız “Gazi Yolu”ndan bahsedeceğim, bazen de Zafer Yolu hikayelerinden… Bu topraklarda zaferi yaşayanların hikayelerini sizlere sunacağım. Ama önce 100.yıl anlayışının içini doldurmak gerekiyor.

100.yıl anlayışı ile ilgili birkaç cümlemi arka arkaya hemen sıralamak istiyorum ki bu cümleleri ve daha fazlasını sonraki yazılarımda altını doldurarak açıklayacağım.

  • 100.Yıl için Afyonkarahisar şehri daha önce etkinliklere ev sahipliği yapmış Samsun, Amasya, Erzurum, Sivas’a göre etkinliğin yapılacağı alan planlamasında coğrafi bir dezavantaja sahiptir. Bu durum acil olarak fark edilmelidir.
  • 100.yıl etkinlikleri resmi olarak hemen başlatmak gerekiyor. 2022 yılının tamamının 100.yıl etkinlikleri ile renklendirilmesi şart.Samsun ve Sivas bunu yaptı. Meyvelerini topladı ve hala topluyor.
  • 100.yıl için şehir bütün kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri bir bütün içinde hareket etmeli. Bunun için bütün kurum yetkililerinin katıldığı bir 100.yıl çalıştayı organize edilmeli. Her kurumun 100.yıl projeleri dinlenilmeli.
  • 100.yıl heyecanı tüm şehirde görsel olarak halkın farkındalığına sunulmalı. Önce bu şehirde yaşayan herkes 100.yıl olduğunu bilmeli, görmeli… Kafasını çevirdiği yer yerde bunu sembolize eden örneklerle karşılanmalı.
  • 100.yıl organizasyonu yerel bir etkinlik olmaktan çıkıp ulusal bir organizasyon mantığı ile şekillendirilmeli ve şehir dışından mümkün olduğunca çok kişinin katılması sağlanacak bir yol haritası çizilmeli.
  • 100.yıl etkinlikleri resmî tören işleyişi dışında kültür, sanat, spor vb. etkinliklerle halka yayılarak renklendirilmeli. Ama bu çok soyut bir cümledir. Bunu somut hala getirmek şart.
  • 100.yılda pandemi süreci de azalırsa/sona ererse tarihinin en büyük insan kalabalığını görecektir. Samsun gördü, Sivas gördü. Bu bir hayal değil. Bu örneklerinden yola çıkılarak yapılan doğal bir öngörü. Burada soru şu: Şehir dışından gelenlerin ihtiyaçları nasıl karşılanacak? 100.yıl ruhu bu kişilere nasıl sunulacak? Şehir bundan hangi kazanımları elde edecek?”

100.yıl farklıdır, farklı olmalıdır. Bu yıl 99. ve 101. Yıldan farklıdır. Bu farkı ortaya koymak gerekiyor.

Açık ve net söylüyorum: Afyonkarahisar önümüzdeki 20 yıl boyunca şehrin tanıtımı için hangi kazançlar elde edecekse bunu 100.yılda yapacaklarına veya yapmayacaklarına göre belirleyecektir. Bu cümlemi ve yukarıda yazdıklarımı sonraki yazılarımda örnekleriyle fazlasıyla açıklayacağım.

Ben 100.yılda Zaferin şehrinde 100.yıl ruhunu doyasıya yaşamak istiyorum.

Her tarafı “zafer” kelimesi ile bütünleşen Afyonkarahisar şehri 2022 ile sadece şehir için değil ülke için de geçmiş ve gelecek arasında bir köprü kuracak, birlik ve beraberliği güçlendirecek tarihi bir şehir olarak tarihteki yerini alacaktır.

Cuma’nın hayrı ile ilk yazımıza başladık. Odak gazetesi sütunlarında her hafta sizlerle birlikte olmaya devam edeceğim.