1938 yılında Osman Attila’nın ilk yazısı yerel bir gazete olan “Haber”de yayımlandı; o 16 yaşındaydı… Gençti… Zafer Haftası’nda yazdığı yazısının başlığı “Kocatepe’ye Çıkarken” idi…
Şimdi ondan yıllar sonra Zafer’in 100.yılında Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi’nden bir grup genç, zaferi yazmaya devam ediyor. Kendilerine Zafere Ses Veren Gençler dediler.
Peki, Zafere Ses Veren Gençler kimlerden oluşmaktadır? Bu sorunun cevabını vermeden önce aslında şu sorunun cevabını vermek lazım: “Genç kimdir?”
***
Bildiğiniz üzere Mustafa Kemal Atatürk ‘en büyük eserim’ dediği Cumhuriyet’i gençliğe emanet etmiştir. Büyük Zafer’den iki sene sonra, 1924 yılında, Dumlupınar’a geldiğinde “Ey, yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.” sözünü söylemiştir ki bu söz daha sonraki yıllarda felsefi bir anlayış olarak benimsenmiştir. “Milletin bağrından temiz bir kuşak yetişiyor. Bu eseri ona bırakacağım ve gözüm arkamda kalmayacak!” diyerek genç kuşağa olan inancını da dile getirmiştir.
***
Peki, genç nedir? Genç kimdir?
Mustafa Kemal gençlik kavramı olarak neyi ifade etmiştir?
Bunu bizim size sorduğumuz gibi çevresindekiler de Mustafa Kemal Atatürk’e sormuşlardır: “Paşa’m Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini gençlere emanet ettiğinizi söylüyorsunuz. Kimdir bu gençlik?”
Mustafa Kemal bu soruya şöyle cevap vermiştir:
“Gençlik ile kastettiğim sadece yaş gençliği değildir, aynı zamanda fikir gençliğidir. Benim nazarımda yirmi yaşında bir kişi fikirleri genç değilse, ihtiyardır. Yetmiş yaşında bir idealist ise zinde bir gençtir."
***
İşte bu satırları okuyan kişiler; sizler… Yaşınız hiç önemli değil… Fikirleriniz genç ise işte o genç sizsiniz…
***
2022 yılı itibarıyla Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi’nde Zafer’e Ses Veren Gençler adıyla oluşturduğumuz grupla Zafer’in 100.yılı ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bu çerçevede Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti’nin de desteği ile öğrencilerimizin yazdığı “Zafer’in 100.yılı” ile ilgili yazıları paylaşmaya başlıyoruz.
Bu proje çalışması aynı zamanda Afyonkarahisar Valiliği’nin organize ettiği “100.YILDA 100 ETKİNLİK” kapsamında yer almaktadır. Bu açıdan da öğrencilerimiz ile bu resmi organizasyonun bir parçası olduğumuz için ayrıca mutluyuz.
***
1924 yılında hayatını kaybetmiş olan Ziya GÖKALP gazetelerle ilgili olarak “Yirminci yüzyılın en önemli kuruluşu gazetedir.” tespitinde bulunmuştur. Bu tespitin doğruluğu yüzyılın sonuna doğru da gittikçe artmıştır. Tarih araştırmacısı Mübahat KÜTÜKOĞLU da gazetelerle ilgili “günümüzde tarih yazma görevi gazeteler tarafından yürütülüyor.” demiştir.
***
Afyonkarahisar’da geçmişten günümüzü çok güçlü bir yerel gazete kültürü var. Ben; şahsım ve öğrencilerim adına kurum olarak oluşturduğumuz proje çalışmasına destek olan Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti’ne, cemiyetin başkanı Sayın Sezer Küçükkurt’a, tarihi bilgileri gelecek nesillere taşıyan şehrin değerli gazete sahiplerine, yöneticilerine ve gazete emekçilerine teşekkür ediyorum.
Zafer’in 100.yılında böyle bir ortak proje çalışması ile gelecek nesillere birlikte bir kültürel miras bırakmamıza imkân sağladığınız için mutluyum. Bizim için yerel gazeteler aracılığı ile Zafer’in 100.yılında tarihe not düşmek çok önemli bir gurur vesilesi.
***
100.yılda ve sonrasında zafere ses vermeye devam edeceğiz.