Karaciğer, iştah durumundan böbreklere kadar vücudunuzdaki pek çok süreci etkiler. Yol kenarlarında yetiştiği bilinen aslandişi bitkisinin karaciğeri temizleme etkisi olduğunu biliyor muydunuz? İşte aslandişi bitkisi hakkında öğrenmek istediğiniz detaylar..

ASLANDİŞİ ÇAYI NASIL YAPILIR?

Kaynayan suya 1 tatlı kaşığı aslandişi ekleyip 1 dakika kadar bekletip karıştırın. 3-4 dakika demlendikten sonra süzün. Eğer çok acı bulursanız, tadını iyileştirmek için birkaç karanfil ya da bir tatlı kaşığı kadar hibiskus çayını eklemeyi deneyebilirsiniz. Çayınıza şeker ya da bal eklemeyin. Çayınızı sabah aç karnına tüketebilirsiniz fakat, içtikten sonra 10 dakika içinde kahvaltınızı yapmaya dikkat etmelisiniz.

ÖNEMLİ NOT: Hamilelerin, çocukların ve herhangi bir sağlık sorunu olanların bitki çaylarını tüketmeden önce mutlaka bir sağlık uzmanına danışmalaraı gerekmektedir.

ASLANDİŞİ BİTKİSİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI

– İdrar söktürücüdür.

– Mesane ve kolondaki iltihabı yok eder.

– Uzmanlara göre bu harika bitki türü, özellikle kış aylarında soğuk algınlığı nedeniyle oluşan göğüs sıkışması ve öksürüğün giderilmesinde son derece faydalıdır.

– Balgamı temizler.

– İshali tedavi etmede oldukça etkilidir.

Bilim dünyasına önemli katkılar sunuyoruz! Bilim dünyasına önemli katkılar sunuyoruz!

– Karaciğer şişkinliğini azaltır. Aslandişi bitkisinin en önemli faydalarından birisi de düzenli olarak kullanıldığında böbrek ile safra kesesi taşlarının düşürülmesine yardımcı olabilmesidir.

KARACİĞERİNİZİ TEMİZLER

Çayın karaciğeri temizlediği ve hormonların düzenlenmesine yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlandığı söyleniyor.

Karaciğerin kontrol ettiği hormonlar arasında iştahı düzenleyen leptin ve ghrelin bulunur. Aslandişi çayını içmek, bu hormonların daha da sağlıklı seviyelerde üretilmesini sağlayarak daha uzun süreli tok hissetmenize yardımcı olabilir. Özellikle akşam saatlerinde iştahınızın arttığını fark ediyorsanız, akşam yemeği yedikten yaklaşık 1 saat sonra aslandişi çayını içmeniz iştahınızı gidermeye yardımcı olabilir.

Çay olarak tüketilen ve salatalarda yenen aslandişi bitkisi, ilkbaharda toplanıp kurutulur, kökleri ise genellikle sonbaharda toplanır. Asteraceae familyasından gelen aslandişi bitkisi yol kenarlarında, yeşil alanlarda, hendeklerde yetişen bir bitkidir. Yaprakları yuvarlaktır ve rengi de sarıdır.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ