Güncel

Yer elmasının bağırsaklardaki olumsuz etkileri neler?

Faydaları pek çok kişi tarafından bilinmese de insan vücudu için oldukça önemli olan besinler arasında yer almaktadır. Bu yazımızda kabızlığa benzer kökeni ve zayıflama amaçlı kullanımıyla meşhur olan yer elmasının faydalarını sizler için hazırladık. İşte yer elmasının faydaları…

Abone Ol

YER ELMASI NEDİR?

Tatlı patates olarak da bilinen yer elması kahverengi kabuklu bir kök sebzedir. Latince adı Helianthus tuberosus olan yer elmasının çeşitlerine göre renkleri de değişkenlik gösteriyor.

“Yer elması kilo yapar mı?” ya da “Yer elması zayıflatır mı?” soruları ise kilo vermek isteyenlerin en çok merak ettiği konulardandır. Yer elması ile zayıflama desteklenebilir. Çünkü yer elması kalorisi düşük bir sebzedir. Ayrıca kabızlık giderici ve hazmı kolaylaştırıcı etkisi bilinir.

Yer elması şeker oranı da düşük olduğu için kan şekerini dengeler. Yer elması zencefil gibi metabolizmayı hızlandırıcı bitkiler ile kullanılarak etkisi artırılabilir. “Yer elması alerji yapar mı?” gibi bir endişeniz varsa bilinen bir alerjik etkisi görülmemiştir.

YER ELMASI FAYDALARI NELER?

·         Oldukça merak edilen Yer Elması Faydaları Neler sorusunun cevabı uzun bir listeye sahiptir. Sizler için derlediğimiz listeye gelin birlikte bakalım...

·         Vücudumuzun en çok ihtiyacı olan vitaminleri içeren yer elmasında yüksek oranda A ve B vitamini bulunur.

·         İstemsizce maruz kaldığımız stresin etkilerini azaltır, sakinleştirir. Sinir sisteminin sağlıklı kalmasını sağlar.

·         Halsizliği azaltmaya yardımcı olur.

·         Sindirim sistemini düzenlerken kabızlığa iyi gelir ve idrar söktürücü özelliği de vardır.

·         Mide ağrısı olanların ağrılarına şifa olacak bir sebzedir.

·         Bağışıklık sistemini güçlendirirken aynı zamanda kansere karşı koruyucu önemli bir besindir.

·         Yıllara meydan okumanıza ve yaşıtlarınızdan genç görünmenizi sağlar. Cildiniz için oldukça faydalı olacaktır.

·         Kalorisi oldukça düşüktür. Diyet listelerinin önemli besin kaynağıdır. Tüketimi oldukça zengin bir şekilde tariflerde yer alır.

·         Yalnızca besin maddesi olarak düşünmek hatamız olur. Yer elması suyunu kaynattığımızda saçlarımız için harika bir bakım suyu olacaktır. Dökülen, mat ve cansız saçları toparlamasına yardımcı olacaktır.

·         Şeker hastaları hiçbir şüphe duymadan tüketebilir.

·         Kan değerlerini dengeleyecektir ve nişasta içermediği için hiçbir zararı da yoktur.

·         Düzenli tüketildiği zaman östorojen hormonu seviyesini düzenleyerek menopoz döneminde semptomları hafifletir.

·         Beyin içinde faydaları olan yer elması nöron büyümesi teşvik eder.

YER ELMASI NE İŞE YARAR?

·         Romatizmaya oldukça iyi gelir.

·         Anne sütünü arttırır.

·         Düşük kalorisinden ötürü, zayıflamak isteyenler için faydalıdır.

·         İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.

·         Saç sorunlarını ortadan kaldırır.

·         Hemoroide olumlu etkileri vardır.

·         Vücut direncinin artmasına yardımcıdır.

·         Takviye edici ve besleyicidir.

·         İçerisinde nişasta olmadığından diyabet hastalarına yararlıdır.

·         Romatizma ağrılarına iyi gelmektedir.

·         Böbrek hastalıkları, pankreas ve safra kesesinin sürekli çalışmasına destek olur.

·         Öksürüğü keser

·         Metabolizmayı hızlandırır.

YER ELMASI ZARARLARI

·         Yer Elması Zararları araştırıldığı zaman içinde nişasta ve hiçbir zararlı madde bulunmamıştır. Fakat detaylı bir şekilde de konuya açıklık getirmek önemlidir.

·         Her şeyde olduğu gibi aşırı tüketim sonucu ishale veya gaz problemine sebep olabilir.

·         Hassas bağırsak problemi olanlara tavsiye edilmemektedir.

·         Çiğ yer elması ilk kez tüketildiği zaman tüketen kişide gastrointestinal sistem aktivitesinde problem yaşanabilir.

·         Alerjisi olan kişilere tavsiye edilmiyor.

YER ELMASI NASIL TÜKETİLİR?

Yer elması; pişmiş veya çiğ olarak tüketilebilmektedir. Kaynatılarak, haşlanmış bir biçimde yendiği gibi çiğ haline tuz dökülüp limon sıkılarak da tüketilebilir. Bir başka kullanım şekli ise salatalardır. Salataların içerisinde tüketilebilmektedir.

Sindirim sistemini oldukça iyi çalıştıran yer elması, aşırı miktarda tüketilmesi halinde gaz sıkışmasına neden olabilir. Çünkü yerelmasının içinde inulin adlı bir madde var. Bağırsaklar için faydalı. Ancak bu aynı zamanda sindirimi de zorlaştırıyor. Yani yerelması gaz sorunu yaratabilir. Yer elması gaz yapmaması için dikkatlice tüketiniz.

YER ELMASI NASIL SOYULUR? NASIL YENİR?

Yer elmasının kalın kabuklu yapısı, sebze soymayı sevmeyenlerin gözünü korkutabilir. Tıpkı kereviz gibi zor soyulan yiyecekler sınıfına girer. Ancak çiğ olarak tüketilecekse güzelce temizlenmesi ve kabukları soyulmalıdır.  Fakat keskin bir sebze soyma aletiyle ya da bıçakla kısa sürede soyabilirsiniz.

Yer Elması Salatası, Yer Elması Kereviz Yemeği, Patatesli Yer Elması Yemeği, Zeytinyağlı Yer Elması yapılabilir.

 “Yer elması gaz yapar mı?” sorusunun cevabı ise; Bu konuda sağlık sorunlarınız varsa yer elmasını ve diğer benzer sebzeleri çiğ sebzeleri tüketmemenizi tavsiye ederiz.

Sert bir yapısı olmasına rağmen kereviz ya da patatesten çok farklı bir pişirme süresi olmayan yer elması yemeği yapılan bir sebzedir. Çeşitli tarifleri uygulayarak yer elması çorbası, yer elması püresi gibi yemekler yapabilirsiniz. Ayrıca yer elması, zeytinyağlı yemeklerin içine de lezzet bakımından oldukça yakışır. >>TUĞBA ÖZKAN