Yasemin Öğretmen’in Bir Fikri Var

Abone Ol

Sevgili Odak okuyucuları… Genellikle spor içerikli yazılar yazdığımı biliyorsunuz. Ama arada Afyon ile ilgili önemli olduğunu düşündüğüm farklı konulara da değindiğim olmuştur. Afyon için dertlenen, Afyon için önemli olan her konuyu satırlarıma taşıyorum. Bugün konu başlığımız Afyon’da bir eğitim projesi üzerine olacak… Bu projeden şu an Türkiye’de 3 tane olduğunu söyleyip başlayayım.

Bir Sohbetten Doğan Proje

Geçtiğimiz günlerde şehrimizde görev yapan öğretmen arkadaşlarımızla bir sohbet ortamında bir araya geldik. Bilsem’den Muhammet Öztürk, Atatürk İlkokulundan Yasemin Eren ve Didem Tümkan, Şemsettin Karahisari Ortaokulu’ndan Ekrem Akar öğretmenlerimizle uzun uzun konuştuk. Öğretmenlerle sohbet etmek çok zor... Neden olduğunu söyleyeyim. Spor konuştuk, şehrimizdeki etkinlikleri konuştuk ve daha birçok şey… Ama öğretmenlerle konuşurken konu bir şekilde hep eğitime geliyor, konu hep öğrencilerine geliyor… Öğrencilerini konuşmak onları çok mutlu ediyor ve şunu görüyorum: Öğretmenler okul dışında da bir şekilde eğitimin içinde… Eğitimle ilgili çok güzel düşünceleri, planları da var. Bizim yaptığımız kısa bir sohbette dahi eğitime dair bu kadar çok proje konuşulmasına çok sevindim.

Yasemin Öğretmen’in Konuşmayı Başlattı

Sohbetimiz sırasında Atatürk İlkokulu Sınıf Öğretmeni Yasemin Eren bizlere çok farklı bir projeden bahsetti. O anlattı, arkadaşları sorular sordu… Ben de onların konuşmasını dinledim ve bu projeyi satırlarıma taşıyıp Afyon kamuoyuna paylaşmak istedim. Yasemin Öğretmen’in anlattığı projenin adı Doğa ve Fen Okulu… Kısaca Açık Hava Okulu diyor… Bu okullar şu an Milli Eğitim Bakanlığının zaten uygulama içine girdiği bir proje çalışması… Şu an Mersin, Bursa ve İstanbul’da var… Çalışıyor… Bunun dışında Samsun, Denizli ve Kahramanmaraş’ta da adımları atılmış, projeye dökülmüş, onayları alınmış ve yapım aşamasına geçilmiş bir şekilde eğitim vermeye hazırlamıyor… Türkiye’de ilerleyen zamanlarda belli ki yayılacak… İşte, Afyon da o ilk şehirlerden biri olabilir..

Okulların Özelliği

Eğitimde özellikle, merkezde yaşayan çocukların doğadan biraz kopuk olduğu malumunuz. Özellikle sosyal medya ve teknoloji bağımlılığı çok fazla… Bunları uzun uzun açıklamayacağım, zaten herkes bu konuları iyi biliyor. İşte Doğa ve Fen Okulları buna bir çözüm üretiyor… Şehir merkezine yakın olan bir yerde bu okullar açılıyor… Doğa ile iç içe bir yer olması lazım… Zaten amaç da öğrenciyi şehrin havasından kurtarıp doğa ile iç içe hale getirmek. Öğrenciler okul bahçesinden çıkıyor. Ağaç dikiyorlar, tavuk besliyor, hayvan görüyorlar, hamur yapıyorlar, topraktan eşya yapıyorlar, bitkileri tanıyorlar, kendi söküğünü dikiyor ve daha birçok şey…

Bina ve İnsan Kaynakları

Fen ve Doğa Okullarında tarımsal faaliyetler, hayvancılık, kurulmuş olan laboratuvarlarda fen deneyleri yapılabilmekte. Bunun dışında kamp alanı olarak kullanılabilen okullarda macera parkuru, gözetleme kuleleri, kazı alanları, denge parkurları, duyu yolu parkurları, çamur ve kil alanları ile tarım alanları yer almakta. Bu okulların alanı içinde yine bir binası tabii ki var.. Diğer şehirlerde atıl durumda bulunan bazı binalar restore edilerek çözüm üretilmiş.. Çok fazla bir öğretmen ihtiyacı olmuyor. 2-3 kişiyle yürütülebiliyor.. Şehir merkezindeki okullar belirli aralıklarla bir plan dahilinde şehir merkezine yakın olan bu okula bir gün-yarım gün gidip günü oradan geçiriyor ve doğa ile iç içe oluyor. Öğretmenlere de okullarla ilgili daha önceden bir eğitim veriliyor.

 

Vali Hanım Bu Projeye El Atar

Valimiz Kübra Yiğitbaşı’nınbu konuya eğileceğine eminim… Kendisi göreve başlayalı kısa bir süre olmasına rağmen hemen çalışmaya başladı. İlçelere kadar her yeri dolaştı. Bilgiler aldı. Artık kafasındaki projelere ağırlık verecektir. Fen ve Doğa Okulları projesi de Türkiye’de özel bir yere sahip. Bu projenin Afyon’da yapılması için gerekli adımların atılmasını isteyeceğini düşünüyorum. Afyon eğitimi için özellikle bu öğretmen arkadaşlarımızla ilgililer bir araya gelebilir diye düşünüyorum. Yine İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın da kendi camiası içindeki bu güzel projeyi hayata geçirmek için adımlar atacağına eminim… Öncelikle projeyi dinlemek lazım.. Ardından okulların olduğu Bursa, Mersin ve İstanbul şehirlere gidip okullar hakkında bilgi almak ve  fizibilite çalışması yapmak iyi olabilir.

 

Gözümde Canlandı

Çocuklarımızın doğadan ne kadar uzak olduğunu artık herkes kabullenmiş durumda… Bence özellikle Afyon’da eğitim konusunda bilinçli her veli çocuğunun böyle bir okul ortamına gidip doğa ile buluşmasını ister. Hatta bunun bir üniversite ayağı bile olabilir. Belki üniversite çevresinde bir yere yapılabilir. Afyon çevresinde çok uygun yerler var. Yine yükselen değer Ayazini çevresinde bir yere olabilir. Hem doğa ve fen eğitimine bir parça kültür ve tarih de katılabilir. Konunun ilgileri bir araya geldiğinde zaten mekanla ilgili farklı yerler canlanacaktır.

 

Çok Heyecan Verici

Ben öğretmen arkadaşlarımı dinlerken heyecanlandım. Şu cümleleri ise aslında olayın net bir özeti gibiydi: “Türkiye’de başka bir şehirde yapılmış ise Afyon’da da yapılabilir.”“Bu zaten Milli Eğitim Bakanlığının uygulamada olan bir projesi. Talep etmek gerekiyor.”Çok doğru.. Sadece bunun için bir ekip oluşturulup adımlar atmak gerekiyor… Yasemin Öğretmen’in Doğa ve Fen Okulu önerisi şehrimizin eğitimde marka değer kazanması için çok güzel bir fikir.

Ben de bu sohbetimden şunu gördüm. Öğretmenlerle daha sık bir araya gelmeliyiz. Hem şehir için hem eğitim için çok önemli düşünceleri var. Doğa ve Fen Okulları gibi daha o kadar çok düşünceleri var ki… Şehrimiz adına ben heyecanlandım. Haydi Afyon… Yasemin Öğretmen’in fikrini uygulamaya dökelim…