Başarılı tez projeleriyle ödül ve teşvikler kazanan Demirel, BUÜ Ulutek Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde "GÖRSENTAM" (Görüntü İşleme ve Sensör Destekli Akıllı Tarımsal Mücadele Sistemi) adlı tarım teknolojileri firmasını kurdu.

Güneş Enerjili İstasyonlar ile Tarımda Dijital Dönüşüm

Tarımsal işletmeler ve çiftçiler için uzaktan algılama ve yapay zeka tabanlı çözümler geliştiren GÖRSENTAM, tarla sahiplerine birçok kolaylık sağlayan güneş enerjili istasyonlar üretiyor. Kamera ve çeşitli sensörlerle donatılmış bu istasyonlar, topladıkları verileri entegre mobil uygulama aracılığıyla çiftçilere anlık olarak iletiyor. Bu veriler doğrultusunda çiftçiler, arazilerinde ekili ürünlerin ihtiyaçlarını belirleyip müdahalede bulunabiliyor.

Mavi vatanın yeni koruyucusu GÖKSUR olacak! Mavi vatanın yeni koruyucusu GÖKSUR olacak!

Tarımda Yapay Zeka ve Derin Öğrenme

Firmanın sahibi Mert Demirel, 2020'de TÜBİTAK Teknogirişim Sermayesi desteğiyle kurulan firma bünyesinde dört kişi çalıştığını ve üç tip istasyon ile çeşitli sensörler ürettiklerini belirtti. Demirel, "Günümüzün teknolojisi olan yapay zeka ve derin öğrenme modellerini kullanarak çiftçilere yardımcı olacak bir karar destek mekanizması geliştiriyoruz" dedi.

İklim Verileri ile Zirai Müdahale

Demirel, zararlıların ve hastalıkların iklim verileriyle ilişkili olduğunu ve bu gelişimlerin matematiksel modellerle tahmin edilebildiğini belirtti. Geliştirilen sistem sayesinde doğru zamanda sulama ve ilaçlama yapılarak verim artırılıyor ve maliyetler düşürülüyor. Demirel, "Önemli olan husus, zirai bilginin iyi bir şekilde sisteme entegre edilmesi" diye ekledi.

Yurt İçi ve Yurt Dışı Hedefler

GÖRSENTAM, şu anda Türkiye genelinde 80 istasyon kurdu. Firma, bu sayıyı artırmayı ve ABD gibi global pazarlara açılmayı hedefliyor. Demirel, "Hedefimiz, Türkiye'de yaklaşık 4 bin istasyona ulaşmak. Türk cumhuriyetleri büyük bir pazar ve ABD'ye girmek zor bir hedef ama bunu başarmak istiyoruz" dedi.

Yerli Üretim ve Erken Uyarı Sistemi

Mert Demirel, sistemin yüzde 100 yerli yazılıma sahip olduğunu ve donanımın büyük kısmının da yerli olduğunu belirtti. Sistemin kullanıldığı Bursa'nın Karacabey ilçesindeki çiftlik sorumlusu Tayfun Dinç, istasyondan 1 yıldır yararlandıklarını ve doğru zamanda ilaçlama ile sulama yaparak maliyetleri düşürdüklerini ve verimi artırdıklarını söyledi. Dinç, "Bu istasyon, doğru zamanda ilaçlama ya da doğru sulama gibi, yani erken uyarı sistemi aslında" dedi.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ