Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), yüksek harcama yapıp gelir beyan etmeyen kişileri sıkı takibe aldı. Bu adım, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Vergide adalet ve etkinliği artıracağız, çok kazanandan çok vergi alacağız. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele ederek bütçe finansmanını iyileştiriyoruz." açıklaması doğrultusunda atıldı.
Gelir Beyanında Bulunmayanlar Takipte
VDK, yüksek miktarda harcama yapmasına rağmen gelir beyanında bulunmayan ya da düşük gelir beyan eden kişilere yönelik incelemelerini yoğunlaştırdı. Yapılan ilk tespitlerde, 800 kişinin aylık 5 milyon liranın üzerinde harcama yaptığı, lüks araçlar kullandığı ve lüks tüketim alışkanlıkları olduğu ancak bu kişilerin hiç gelir beyan etmediği ortaya çıktı.
Milyonluk Harcamalar İnceleniyor
Vergi müfettişleri, bu kişilerin harcamalarını detaylı bir şekilde incelemeye aldı. Bazı kişilerin aylık harcamasının 10 milyon lirayı bulduğu belirlendi. İncelemeler sonucunda bu harcamaların kaynağı tespit edilerek vergilendirme işlemleri gerçekleştirilecek.
IBAN Üzerinden Yapılan Ödemeler Mercek Altında
VDK, müşterilerini IBAN üzerinden ödemeye yönlendiren ve bu işlem karşılığında fiş veya fatura kesmeyen işletmelere de odaklandı. İncelemeye alınan IBAN hesapları üzerinden yapılan ödemelerde gelirin kaynağına yönelik detaylı sorular yöneltiliyor. Bu süreçte, hesap sahiplerine hesaplarını başkasına kullandırmanın Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında suç sayıldığına dair bilgilendirme yapılıyor.
İlk İncelemelerden Çarpıcı Sonuçlar
İlk incelemelere göre, IBAN hesapları aracılığıyla başkası adına tahsilat yapılmasına aracılık edenlerin genellikle şirket ortakları, çalışanları veya mükellef yakınları olduğu tespit edildi. Bu kişiler hakkında incelemeler devam ederken, doğru bilgi vermeleri konusunda uyarılar yapılıyor.
Mail Order Yöntemi de İnceleme Kapsamında
VDK, hizmet, e-ticaret ve mobilya gibi sektörlerde sıkça kullanılan "mail order" yöntemini de mercek altına aldı. Bu yöntemle yapılan tahsilatlar, potansiyel vergisel riskler nedeniyle detaylı bir şekilde inceleniyor. Özellikle, "mail order" yöntemi kullanılarak yapılan tahsilatlarda, satışı yapılan mal veya hizmet karşılığı fatura veya fiş düzenlenmeyen durumlar sıkı bir şekilde takip ediliyor.