Yapılan basın bilgilendirme toplantısı, Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürü Ahmet Birtan Erol ve Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanı Tolga Yağan da katıldı.
Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğünde Ramazan Bayramı süresince alınacak tedbirlere ilişkin basın bilgilendirme toplantısında konuşma yapan Vali Yiğitbaşı, bayramın huzur içerisinde geçmesi, emniyet ve asayişin sağlanması için gerekli tüm önlemlerin alındığını ifade etti.
GEREKLİ TRAFİK VE ASAYİŞ TEDBİRLERİ PLANLANDI
Vali Yiğitbaşı, huzur ve güven ortamının sağlanması noktasında tüm kolluk güçlerinin büyük bir titizlikle çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden “Hayatımızda derin bir anlam taşıyan, rahmet, mağfiret ve bereketin bol olduğu Ramazan ayının sonuna yaklaşırken, Ramazan Bayramı’na girmenin coşkusunu hep birlikte yaşıyoruz. Valiliğimiz koordinesinde kolluk kuvvetlerimizce bayram boyunca emniyet ve asayişin sağlanması için gerekli tüm önlemler planlanmıştır. Malumunuz bu yıl eğitim öğretim yılının ara tatil dönemi Ramazan Bayramı’na denk gelmektedir. Sn. Cumhurbaşkanımızın açıkladı bayram tatili 9 gün olarak uygulanacaktır. Bu kapsamda vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde seyahat etmelerinin sağlanması, sürücülerin trafik kural ihlal davranışlarının en aza indirilmesi ve genel asayiş huzurunun devamının sağlanması amacıyla İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya’nın talimatlarıyla 81 ilde olduğu gibi ilimizde de 26 Mart-06 Nisan 2025 tarihleri arasında gerekli trafik ve asayiş tedbirleri planlanmıştır” dedi.
TOPLAM 1.942 PERSONEL VE 468 ARAÇ GÖREVLENDİRİLDİ
Vali Yiğitbaşı, ölümlü ve yaralamalı kazaların en önemli sebebinin yüzde 75 oranla “aşırı hız” olduğuna dikkat çeken ve bu noktada tedbirlerin ve uyarıların sıklaşacağını belirterek “Emniyet ve Jandarma birimleri olarak 2.473 asayiş timi ve ekibi, 992 trafik ekibi olmak üzere toplam 1.942 personel ve 468 aracın katılımıyla, gece 922 ve gündüz 1.844 olmak üzere toplam 2.766 devriye görevlendirilmiştir. Ramazan Bayramı süresince kolluk kuvvetlerimiz tarafından ilimizde 24 saat esasına göre umuma açık yerlerin kontrolü ile 8.301 km’lik yol ağımız üzerindeki 406 noktada yol kontrol ve arama faaliyetleri icra edilecektir” ifadelerini kullandı.
Sözlerine devam eden Vali Yiğitbaşı, “Bu faaliyetlerimizden bazılarına değinmek gerekirse; ilimizde bulunan tüm güzergâhlarda gece ve gündüz olmak üzere 19 adet hız tespit cihazı ile radar uygulamalarımız olacaktır. Çünkü istatistikler bize gösteriyor ki yaralanmalı ve ölümlü trafik kazalarının yaklaşık %75’i aşırı hızdan kaynaklanmaktadır. En çok üzerinde duracağımız husus da bu olacaktır. Bunların dışında vatandaşlarımızı; emniyet kemeri takma konusunda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek adına yazılı ve görsel basın ile sosyal medya üzerinden bilgi paylaşımı yapılacak, otogarlarda, yol kontrol noktalarında ve toplu taşıma araçlarında bu konu üzerinde önemle durulacaktır” dedi.
Alınan diğer tedbirlere ilişkin de bilgiler veren Vali Yiğitbaşı şunları söyledi:
“Ayrıca trafikte oluşacak yoğunluğu azaltmak adına Bakanlığımızdan gelen talimat doğrultusunda ilimizde 28 Mart Cuma saat: 16:00 ile 1 Nisan Salı günü arasında “Yük Taşıyan Ağır Tonajlı Araçlar”ın trafiğe çıkmasına izin verilmeyecektir. Burada maksadımız vatandaşlara zorluk çıkarmak değil, kimsenin burnu kanamadan, canına, malına zarar gelmeden bayramı bayram tadında yaşaması için sevdiklerine güvenle kavuşmasıdır.”
HAVADAN TEDBİRLERDE DEVAM EDECEK
Vali Yiğitbaşı, “Değinmek istediğim diğer bir husus ise il genelinde drone destekli havadan trafik denetimlerine de devam edilecektir. Bu kapsamda kendi küçük dronelarımız dışında 31 Mart 2025 tarihinde Jandarma Havacılık ve Trafik Daire Başkanlığı ile Afyonkarahisar İl jandarma Komutanlığı koordinesinde trafiğin yoğun olduğu güzergâhlarda Cayrokopter ile havadan trafik denetimi icra edilecektir. Ayrıca bayram tatili boyunca “Kent Güvenliği Yönetim Sistemi” ve “Elektronik Denetleme Sistemi” entegresinde bulunan bin 664 adet kamera ile trafik denetimlerimizin aralıksız süreceği vatandaşlarımız tarafından bilinmelidir. Vatandaşlarımızın huzurlu ve mutlu bir bayram tatili geçirmesi için kolluk kuvvetlerimizin çalışmaları azim ve gayret içerisinde devam edecektir” ifadelerini kullandı.
Sözlerine son veren Vali Yiğitbaşı, “Bu yıl sloganımız: “Yolun Sonu Bayram Olsun.” Bu mübarek Ramazan Bayramı’nın, milletimiz için hayırlara, barışa, kardeşliğe ve birlik beraberliğimize vesile olmasını diliyorum” dedi.