Mehmet Şimşek sordu: Neden zengin değiliz? Mehmet Şimşek sordu: Neden zengin değiliz?

Türkiye'den yapılan işlenmiş hamsi ihracatı, 2023'ün ilk yarısında büyük bir artış gösterdi. Ocak-Haziran 2023 döneminde hamsi ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artarak 7 milyon 164 bin dolara ulaştı. Aynı dönemde miktar bazında ise 1505 ton hamsi dış satımı gerçekleştirildi, bu da geçen yıla göre yüzde 59'luk bir artışa işaret ediyor.

A A 20240726 35233750 35233749 H A M S I I H R A C A T I Y I L I N I L K Y A R I S I N I Y U Z D E 23 A R T I S L A K A P A T T I

Hamsiye En Çok Talep Hangi Ülkelerden Geldi?

Hamsiye en büyük talep, Fransa, Belçika ve ABD'den geldi. Fransa'ya 2 milyon 417 bin dolar, Belçika'ya 1 milyon 937 bin dolar ve ABD'ye 779 bin dolarlık hamsi ihracatı yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla, bu yıl ayrıca Hollanda, Yunanistan ve Dubai'ye de hamsi satışı gerçekleştirildi.

Bilinçsiz Avlanma Sorunu

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, su ürünlerinde önemli bir ihraç potansiyeline sahip olan hamsinin, yurtdışı piyasalarda işlenmiş ürün olarak da ilgi gördüğünü belirtti. Kalyoncu, bilinçsiz avlanmanın hamsi avcılığını olumsuz etkilediğini vurgulayarak, sürdürülebilir avcılık ve ihracat için belirli boyutların altındaki hamsilerin avlanmasının yasaklanması gerektiğini ifade etti.

2024-2025 Avlanma Sezonu İçin Beklentiler

Kalyoncu, 2024-2025 avlanma sezonunun 1 Eylül'de başlayacağını ve hava şartlarının uygun gitmesi durumunda iyi bir av sezonu geçirmeyi beklediklerini söyledi. Ancak, bilinçsiz avlanmanın önüne geçmek ve sürdürülebilir hamsi avcılığı sağlamak için kesinlikle 8-10 santimetre altındaki hamsi avcılığına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

İşlenmiş Ürün Olarak Hamsi İhracatı

Kalyoncu, hamsinin işlenmiş ürün olarak ihraç edilmesinin hem ürün çeşitliliğini hem de ihracatı artırdığını belirtti. Bu durumun Türkiye'nin su ürünleri ihracatında önemli bir potansiyel oluşturduğunu ifade etti.

Kaynak: AA