Müdür Parlak yerinde inceledi! Müdür Parlak yerinde inceledi!

TÜBİTAK'dan alınan bilgilere göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Uzay Ajansı ve çeşitli kurumlar ile ülkemizdeki kuruluşların katkılarıyla hazırlanan Milli Uzay Programı, Türkiye'nin 10 yıllık plan ve hedeflerini belirledi. Bu kapsamda, ayda varlık gösterme hedefiyle ilk program olan Ay Araştırma Programı başlatıldı.

Ay Araştırma Programı'nın ilk aşaması olan AYAP-1 kapsamında Ay'ın yörüngeden keşfi ve Ay yüzeyi ile ilk temasın gerçekleştirilmesi planlanıyor. İkinci aşama ise, AYAP-2 Projesi ile birlikte, yumuşak iniş yöntemiyle Ay yüzeyine gezici keşif aracı (rover) indirilmesi hedefleniyor.

AYAP-1 Projesi çatısı altında, Dünya'dan Ay yörüngesine ulaşacak ve buradan veri toplayacak bir uzay aracı geliştirilecek. Ayrıca, milli imkanlarla geliştirilen teknolojiler, ürünler, yazılımlar ve ekipmanların başarıya ulaşmasıyla Türkiye'nin sistematik gelişme yeteneği ve uluslararası itibarının arttırılması hedefleniyor.

Bu projenin bir parçası olarak, Türkiye'nin ilk "Ay" ve "Derin Uzay" görevinin gerçekleştirilmesi ve operasyonel tecrübe kazanılması planlanıyor. Bu kapsamda, Ay yörüngesine yerleştirilebilecek ve yumuşak inişe uygun bir uzay aracı geliştiriliyor.

Yerli imkanlarla geliştirilen Hibrit İtki Sistemi'nin uzay tarihçesi kazanması, Ay yüzeyinden alınacak yüksek çözünürlüklü görüntüler ve bilimsel verilerin (Ay'daki suyun kökeni, mini-manyetosfer oluşumları, yüzey bileşenleri, yüzey sıcaklık ve yansıma haritaları, radyasyon) Türkiye'deki bilim insanlarına dönüştürülmesi hedefleniyor.

Editör: Duygu Özger