Güncel

Türk ve Yabancı Medya Mensupları, Savaş ve Afet Durumlarına Hazırlanıyor

Polis Akademisi Başkanlığı ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, "24. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi"nde Türk ve yabancı medya mensuplarını savaş, afet ve olağanüstü durumlar için hazırlıyor. Bu eğitim, 11 AA personeli ve 13 farklı ülkeden 24 kursiyerin katılımıyla gerçekleşiyor.

Abone Ol

Eğitimin amacı operasyonel muhabirler yetiştirmek ve onları toplumsal olaylarda gelişebilecek durumlara hazırlamaktır. Kursiyerlere, toplumsal olaylarda karşılaşabilecekleri gerçeği aratmayan deneyimler yaşatılıyor. Polis Akademisi Başkanlığı'nda verilen pratik eğitimlerde kursiyerler, basınçlı su ve biber gazı gibi araçlarla deneyimler yaşıyor.

Lübnan'ın resmi televizyon kanalı Tele Liban'da görev yapan Zeinab Yassine, eğitimi "eğlenceli" olarak nitelendirerek protestocuların yaşadığı deneyimleri kendilerinin de anladığını belirtti. Yassine, polisin uyarılarını dikkate almamayanlara biber gazı ve su sıkılabileceğini söyledi. Yassine, bu deneyim için Anadolu Ajansı'na teşekkür ederek Lübnan'a döndüğünde edindiği bilgileri kullanacağını ifade etti.

Eğitim dönemi boyunca savaş psikolojisi, terörizm, ilk yardım ve polis eğitimi gibi konuları öğrendiklerini belirten Zeinab Yassine, daha önce Filistin'de görev yaptığını ve eğitim sonrasında tekrar oraya döneceğini söyledi.

Cezayir Milli Televizyonu EPTV'de çalışan Salim Mirouh da toplumsal olaylar eğitiminin güzel bir deneyim olduğunu belirtti. Ancak biber gazına direnmek zor olduğunu ve gözlere zarar verebildiğini ifade etti. Mirouh, eğitimin ilginç ve faydalı olduğunu söyleyerek başkalarının da bu eğitime katılmasını tavsiye etti. Aynı zamanda Mirouh, bu eğitimin gelecekte savaş haberlerinde yardımcı olacağını vurguladı.

Etiyopya'nın Tigray TV'sinde görev yapan Afewerki Gebrehiwot Aregay da eğitimi "harika" olarak nitelendirdi ve protestocuların nasıl davranması gerektiğini öğrendiklerini söyledi. Aregay, biber gazına maruz kaldığını ve eğitimin zorluğunu dile getirdi. Önceden Etiyopya'da iç savaş muhabirliği yaptığını belirten Aregay, gerçek savaş alanını görmekten etkilendiğini ifade etti.

Bu eğitim programı, 6 Kasım'da başlamış olup 17 Kasım'a kadar sürecektir. Kursiyerlere, habercilik, kişisel güvenlik, savaş terminolojisi, ilk yardım, suda hayatta kalma gibi 26 ayrı ders verilmektedir. Eğitim süresi boyunca toplamda 108 saat eğitim alacak olan katılımcılar, pratik çalışmaların da bulunduğu 62 saatlik bir deneyim yaşayacaklar.

Bu sertifika programı, 2012 yılından bu yana düzenlenmektedir ve bugüne kadar 183 farklı ülkeden 510 medya mensubu katılmıştır. AA