Küresel Ekonomide Kadın Liderler İttifakı (AWOLE) Lansmanı Gerçekleşti! Küresel Ekonomide Kadın Liderler İttifakı (AWOLE) Lansmanı Gerçekleşti!

İstanbul'da 25 Kasım'da, Türkiye genelinde ise 1 Aralık'tan itibaren ticari araçlar için kış lastiğini kullanma zorunluluğu başlayacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme neticesinde, 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında ticari araçlar kış lastiği takmak zorunda olacak. Buna karşın özel otomobillerde kış lastiği kullanımı yasal bir zorunluluk olmamakla birlikte, güvenlik açısından tavsiye ediliyor.

1 OCAK 2023 İTİBARIYLA GÜNCELLENECEK

Kış lastiği kullanmayan ticari araç işletmecilerine 2023 yılı için 2 bin 568 lira idari para cezası uygulanacak. Bu ceza, yeniden değerleme oranına bağlı olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2023 itibarıyla güncellenecek.

AKO Grup Pazarlama Müdürü Esra Ertuğrul Boran, kış koşullarının gelmesiyle yol ve sürüş güvenliğinde lastiklerin önemine dikkati çekti. Lastiklerin araçların yere temas ettiği nokta olduğunu ve doğru lastik kullanımının araç güvenliği için kritik olduğunu vurguladı. Yeterli performans için kış şartlarında, kış lastiklerinin kullanılması gerektiğine işaret eden Boran, sıcaklık 7 derecenin altına düştüğünde de kış lastiklerinin çok daha etkili olduğunu belirtti.

LASTİKLERDE NELER ÖNEMLİ?

Boran, lastik teknolojileri ve işaretler hakkında bilgi vererek, kış lastiklerindeki özel karışımın sertleşmeyi engelleyerek daha iyi çekiş ve frenleme sağladığına değindi. Üç zirveli kar tanesi işaretinin bir kış lastiği sertifikası olduğunu ve lastiklerin yanaklarındaki bu işaretin önemine dikkat çekti. Ayrıca, kış şartlarında lastik basıncının düzenli olarak kontrol edilmesinin önemini vurguladı.

Boran, kış lastiği kullanımının karlı zeminde yol tutuşunu artırarak yakıt ekonomisine katkı sağlayacağını, buna karşılık kış lastiği ile yazın sürüş yapmanın fazladan yakıt masrafına neden olacağını, dolayısıyla en ekonomik çözümün mevsime uygun lastik kullanımı olduğunu ifade etti.

Editör: Tuğba Özkan