TEKNOLOJİDE KADIN DEVRİMİ

Abone Ol

TEKNOLOJİDE KADIN DEVRİMİ

Teknoloji her geçen gün yeni bir çağ atlarken, teknoloji devrimi yaşanırken kadınların bu sektördeki yerini merak ettiniz mi?

Son yıllarda teknoloji alanında dünyada çok hızlı gelişmeler yaşanırken sbernasyon ve bilişim alanları ön plana çıkarken ve dünya ekonomisi yeniden şekillenirken iş dünyasında başarı isteyen kadınlar teknoloji sektöründe ne kadar rol alabiliyor merak ettiniz mi?

Çoğumuz büyük anne ve dedelerimizin okuduğu kitaplarla teknoloji, bilgisayar ve internetten uzak büyüdük.Geç yaşımızda bilişim teknolojileri ile tanıştık ve üstesinden gelmeyi başarmak için gayret sarfettik. Kuşaklararası dayanışmayla da başta internet olmak üzere teknoloji nimetlerinden yararlanmayı öğrendik.

Öğrenmek zorundaydık çünkü günümüzde iş yaşantısı tamamen bilgisayar ve teknoloji kontrolünde ve teknoloji kullanımı hayatın her alanına girmiş ve bir ayrıcalık olmaktan çok zorunluluk haline gelmiştir. Bu teknolojik gelişmeler aynı zamanda çalışanların ve kurumların da daha etkin ve üretken olmasına sebep olmaktadır.

Madalyonun diğer yüzüne baktığımızda,dijital devrimde herşeyin değişeceği başka bir döneme girerken başlıca tehditlerden olan kadın ve erkek arasındaki bilgi ve iletişim teknolojileri kullanımındaki eşitsizlik, Türkiye’de oldukça yüksek.Teknoloji risk katsayısı yüksek alanlardan biri ve ne yazık ki toplumumuzda, riskli görülen alanlarda erkeklere daha fazla güven duyuluyor. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımında küçük büyük işletmeler arasındaki eşitsizliğin yanı sıra kadın erkek, yaşlı genç, eğitimli eğitimsiz bireyler arasında da büyük farklılıklar bulunuyor.Tüm bu farklılıklara ve eşitsizliğe rağmen her şeyin üstesinden gelebilen ve iş dünyasında başarı isteyen kadınlar teknoloji sektöründe de gözünü elbette zirvelere dikiyor.

 

Araştırmalara göre kadınların %85’i teknoloji sektöründe olmaktan mutlu olduğunu dile getiriyor.Bunun sebepleri arasında ise sektörün geleceği olan bir sektör olarak görülmesi, dinamik ve sürekli kendini yenilemesi geleceği inşa etmede öncü bir sektör olarak düşünülmesidir.

Türkiye’de teknoloji sektöründe beyaz yakalı kadınların %96 oranında lisans ve

üstü seviyede eğitime sahip olduğu belirlenmiştir. Teknoloji sektörünü ağırlıklı olarak mühendislik, işletme,ekonomi

ve teknoloji eğitimi almış kadınlar tercih ederken, bu tercihleri doğrultusunda görev aldıkları bölümler ise sırasıyla, pazarlama,satış ve iş geliştirme, bilgi teknolojileri

ve ürün geliştirme olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ülkemizde teknolojide çalışan kadın liderlerin oranı yüzde 11 orta ve küçük ölçekli şirketlerde bu rakam yüzde 8’e kadar düşüyor.Türkiye’de otomotiv, finans ve enerji sektörlerinde genel ortalama yüzde 43 iken teknoloji sektöründe kadın çalışan oranı yüzde 67 seviyesine çıkıyor.

Teknoloji sektöründe kadınların yüzde 53’ü üst seviye yönetici olmayı hedefliyor. Yüzde 19’luk kısmı orta seviye yöneticiliği hedeflerken, yüzde 10’u bağımsız çalışma ve yüzde 8’i girişimcilik hedefine sahip.

Teknolojinin de dahil olduğu sanayi alanında çalışmaya devam eden kadın personel oranı ise yüzde 19’larda.Diğer sektörlere nazaran teknoloji sektöründe çalışan her on kadından sekizi, hedefine ulaşmak için bilgi ve öğrenimin gücüne inanıyor.Bilişim sektöründe kadınlar, daha çok satış ve pazarlama ekiplerinde görev alıyor. Teknik konularda çalışan, danışmanlık veren ya da yazılım geliştiren kadın sayısı ise oldukça sınırlı.

 

Toplumsal kalkınmanın en önemli direği kadınların teknolojinin gücünü arkalarına almaları, kadınların iş hayatında yöneticilik ve teknoloji konuları ile daha fazla anılmaları ve önümüzdeki yıllarda özellikle teknoloji yöneticiliği konusunda daha fazla söz sahibi olmaları için dijital eşitsizliklerin giderilmesine ve dijital yetkinliklerin geliştirilmesine odaklanmak büyük önem taşımaktadır.

Kadınların teknoloji sektörüne daha çok çekilebilmesi için onlara rol model olabilecek kadın liderlerin artması, kız çocuklarının eğitiminin de bu alana yönlendirilmesi son derece önemlidir.

Kadınları yönlendirecek mentor ve rol model bulmaları sayesinde değişime, yeniliklere çok hızlı adapte olabilen kadınlar yeni açılan iş alanlarında daha çok yer alacaklar ve dijital dönüşümle beraber bu alanlarda da yeteneklerini sergileyecek ve geleceğin inşasında önemli bir görev üstleneceklerdir.

Çok hızlı büyüyen ve kendini hızla geliştiren teknoloji sektöründe kadınların özellikle yaratıcılıkları ve tasarım güçlerinin ön plana çıkması,aynı anda birden fazla işi yapabilmesi, içgüdülerin gelişmiş olması sektörde başarılarını daha da çok artıracaktır.

Kadınların teknoloji konuları ile daha fazla anılacağı ve önümüzdeki yıllarda özellikle teknoloji yöneticiliği konusunda daha fazla söz sahibi olacağı umuduyla...