Tekmil vermek, askerliğin önemli terimlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Eğer askere gitmediyseniz, böyle bir duruma alışkın olmayabilirsiniz. Ancak askerliğiniz başladıktan sonrasında, her gün hatta her adımda tekmil vermeniz gerekecektir. Tekmil vermek, askerliğin vazgeçilmez unsurlarından bir tanesidir. Askerde kendinizi tanıtma şekli olarak değerlendirilen bu uygulama, “Tekmil nasıl verilir?” sorusunu da gündeme getirir.

Tekmil verme konusunda endişeleriniz varsa, bu durumda korkacak bir şeyin olmadığını bilmeniz gerekmektedir. Yalnızca sesinizin oldukça yüksek çıkması gerektiğini belirtmek gerekir.Tekmil, askerliğiniz süresince sık sık kullanacağınız bir tanıtma ifadesidir. Komutandan bir emir alırken ya da komutanınıza bir istekte bulunmadan öncesinde mutlaka tekmil vermeniz ve konuşmanıza bu şekilde başlamanız gerekir. Aksi durumda, muhtemelen komutandan uyarı alabilirsiniz.

Tekmil Vermek Nedir, Ne Anlama Gelmektedir?

Tekmil kelimesinin kökenine baktığımızda, tamamlamayı ya da bitirmeyi ifade ettiğini görebiliriz. Tamamlama, tam ve eksiksiz anlamına gelen tekmil, askerde başlangıçta ve bitişlerde kullanılması gereken bir tanıtıcı cümledir. Askerde tekmil, sürekli karşılaşacağınız bir kavramdır. Yani askere gidecekseniz, mutlaka tekmil nasıl veriliyor, tekmil verilirken nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi konular üzerinde durmalısınız.

 ASKERLİKTE TEKMİL NEDİR?

Askerlikte bir emir alırken, o emri yerine getirdiğiniz zaman veya komutanlardan bir istekte bulunurken, cümleye tekmil vererek başlamalısınız. Tekmil vermeden konuştuğunuz takdirde, komutan sizinle ilgilenmeyebilir ve öncesinde kendinizi tanıtmanızı isteyebilir. Bu duruma düşmemek için, tekmil vermek ve taleplerinizi iletmek oldukça önemlidir. Askerde tekmil verme biçimini detaylandıralım.

Askerde üst rütbedeki kişilere kendinizi tanıtmak adına tekmil vermeniz gereklidir. Askerlikte üstlere kendinizi tanıtma işlemi de tekmil olarak adlandırılır. Bir komutana kendinizi tanıtmalı ve dolayısıyla tekmil vermeniz gerekiyor. Tekmil vermeden asla konuşmamalı ve kendinizi tanıtmalısınız. Astların üst rütbelilere tekmil vermesi, askeri ortamda zorunlu olan bir durumdur. Tekmil vermeden cümleye başlamak ise, ciddiye alınmayacağınız anlamını taşır.

Kaymakamlıkta Sürpriz Görüşme! Kaymakamlıkta Sürpriz Görüşme!

TEKMİL NASIL VERİLİR?

Askerlikte farklı tekmil türleri bulunmaktadır. İçtima sırasında kullanılan içtima tekmili, komutanlarla yapılan tanıtma tekmili şeklinde birçok farklı tür mevcuttur. İçtimada veya komutanlarla birebir iletişim kurarken kendinizi tekmil ile tanıtmalısınız. Aynı şekilde, içtimada komutanınıza sunum yaparken de tekmil vermeniz gerekir. Tekmil, tanıtma anlamı taşıdığı için, birliğin durumu ve yoklamadaki bilgilerini tekmil vererek ifade edebilirsirsiniz.

ASKERLİKTE İÇTİMADA TEKMİL NASIL VERİLİR?

Bilindiği üzere, askerlikte temel unsurlardan biri içtimalardır. Günde üç kez içtima düzenlenmektedir. Ayrıca akşamları yat içtiması gerçekleştirilir. Alt rütbedekilerin üst rütbelilere mutlaka içtima sırasında selam durması gerekir. İçtima düzenine göre, amirler ve komutanlar geldiğinde, uygun bir şekilde selam durulmalıdır. Selam vermeden içtima gerçekleştirmek, yat içtiması olsa da mümkün değildir. Şimdi içtimada selam verme şekline bakalım.

İÇTİMADA SELAM VERME ŞEKLİ:

Komutan içtima alanına ulaşmadan önce sayım yapılmalı.

Sayım tamamlanmasının ardından komutan geldiğinde aşağıdaki gibi selam durulur.

“Yüzbaşı YENER! İzmir Merkez Komutanlığı Bölük Komutanı! Bölük 4 Subay, 4 Astsubay, 2 Uzman, 500 Erbaş ve Er ile görüş ve emirlerinize hazırdır komutanım!”

askerdeki selam verme örneği

Selam verdikten sonra komutan teşekkür edebilir. Komutana yalnızca “Sağol” ile yanıt verilmeli. Sabah içtimasında veya diğer içtimalarda, selam yine takımlar veya mangalar tarafından da verilmektedir. Bu birliğin düzen durumuna farklılık gösterebilir. Bu konuda kesin bir şey söylenmez.

ASKERDE NASIL SELAM VERİLİR? GENEL SELAM

Askerde selam vermek, askere gittiğinizde alışkanlık haline getirmeniz gerekli olan bir durumdur. Çünkü sürekli rütbeli askerlerle karşılaşacağınız için, selam vermeden konuşmamalısınız. Selam verdikten hemen sonra taleplerinizi ya da isteklerinizi komutanlara iletebiliyorsunuz. Komutanla konuşmaya başlayabilmek adına aşağıdaki gibi bir selam verebilirsiniz. Bu, kendinizi tanıtmanız için kullanacağınız bir selamdır.

Hasan Hüseyin Can, İstanbul! Emret Komutanım!

Murat Duman, Amasya! Emret Komutanım!

Gördüğünüz gibi selam verme örnekleri bu şekildedir. Komutanla konuşmadan öncesinde mutlaka selam verilmeli. Komutanın söylediklerine “Sağol” şeklinde yanıt verilmelidir. Komutan rahat dese de, selam vermek ve karşılık olarak sağlam cevap vermek gereklidir. Bunun dışında konuşma veya komutanla iletişim kurma isteğiniz olduğunda selam vermemek ceza ile sonuçlanabilecek bir davranıştır.

ASKERDE SELAM VERMEMENİN CEZASI

Asker, disiplinin büyük önem taşıdığı yerlerden biridir. Disiplin eksikliği durumunda kesinlikle affedilmez. Selam vermeme cezası bunun örneklerinden biridir. Komutanla konuşurken veya içtima esnasında selam vermezseniz askeri disiplinle karşılaşabilirsiniz. Yaptırımlar hakkında komutanlardan bilgi alabilmektesiniz. Bunun yanı sıra, disiplin soruşturmasının etkisiyle askerliğinizin uzaması gibi bir durum da ortaya çıkabilir.

Selam vermeme cezası, ilk olarak uyarıyla başlatılabilir. Fakat, bu durumun tekrarı halinde cezanın artacağı unutulmamalıdır. Askerde selam vermek oldukça önem taşımaktadır. Kendinizi tanıtmazsanız disiplin soruşturması geçirebilirsiniz. Bu nedenle, üstte belirttiğimiz gibi selam nasıl veriliyor kurallarına uygun komutanlarınıza selam verin. Aksi halde selam vermeme cezasıyla yüzleşmek durumunda kalabilirsiniz.

Editör: Fadime Özkaran