Yeni düzenleme ile bitkisel üretim destekleri ilk defa üç yıllık bir dönemi kapsayacak şekilde açıklandı. Aspir, mercimek, mısır, nohut, patates, soğan ve birinci grup yem bitkileri için dekar başına 244 lira destek sağlanacak. Ayrıca, Amasya, Bingöl, Bitlis ve Çorum gibi 10 ilde yem bitkisi üreten çiftçilere %50 ilave planlı üretim desteği verilecek. Organik arıcılık yapan yetiştiricilere de kovan başına 244 lira ödeme yapılacak.

STRATEJİK ÜRÜNLERE ÖZEL DESTEK

Hizmet içi eğitim verildi! Hizmet içi eğitim verildi!

Çiftçiler, ürünlerini depolama sürecinde de destek alacak. Depolarda muhafaza için Ticaret Bakanlığı'nın belirlediği kira ücret tarifesinin %75'i oranında destek sağlanacak. Desteklerden Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı tüm üreticiler faydalanabilecek, ayrıca stratejik ürünlere ilave destek verilecek. Milli tohumla üretim yapan çiftçilere ise ek destek sağlanacak.

"PLANSIZ ÜRETİMİN OLUMSUZLUKLARI AŞILACAK"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararın Resmi Gazete’de yayımlandığını" duyurdu. Bakan Yumaklı, yeni modelin, bitkisel üretimde planlamayı daha etkin kılacağını vurgulayarak, "İlk defa bitkisel üretim destekleri üç yıllık olarak açıklandı. Çiftçilerimiz, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını üretim döneminden önce öğrenebilecek," dedi. Böylece plansız üretimin getirdiği olumsuzlukların önüne geçilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Bakan Yumaklı, açıklamasında, 2024-2025 üretim sezonuyla başlayan üç yıllık bitkisel üretim planlaması ve 2025-2027 üretim yıllarını kapsayan desteklerin çiftçilere ve üreticilere hayırlı olmasını diledi.  

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ