Asırlar önce insanlar tuvalet ihtiyacını, toprak kazarak veya taşınabilir tuvaletlerle giderirdi. Taşınabilir tuvaletler için ise kavanozlara benzeyen ve pişmiş topraktan ya da metalden yapılmış kaplar kullanılırdı.

Peki tuvaletler bu halden evrilerek günümüzdeki halini nasıl aldı?

İCAT EDENİ İSİMLERİ BELLİ DEĞİL

Bilinen en eski tuvaletlerin tarihi, yaklaşık 5 bin yıl öncesine antik Mezopotamya’ya kadar uzanıyor. Bu tuvaletler oldukça basit bir sistemle işliyordu. Toprağa çukur kazılarak yapılan lazımlık tarzı tuvaletler, dışkıların çevredeki toprağa sızmasını önleyen ve sıvıların küçük deliklerden dışarı sızmasına olanak sağlayan tüplerle kaplıydı. Bunları tasarlayan kişilerin isimleri ise ne yazık ki tarihimize kadar ulaşmış değil.

Tarihi asırlar öncesine dayanıyor: Tuvaleti icat etmek ilk kimin aklına geldi?

Daha sonrasında tasarlanan gelişmiş tuvaletler, bilinen en eski tuvaletlerin icadından yaklaşık bin yıl sonra Girit adasındaki antik Minos uygarlığında ortaya çıktı. Bu tuvaletler, günümüz tuvaletlerini andıran bir sistem ile çalışıyordu. Romalılar tarafından benimsenen bir uygulama olarak suyun, atık taşımak için kullanıldığına dair ilk kanıtlardı.

İNGİLTERE’DE ALAY KONUSU OLDU

İlk modern sifonlu tuvalet ise 1596’da Kraliçe I. Elizabeth’in saray mensubu İngiliz Sir John Harington tarafından tasarlandı. Bu tuvalet ilk olarak Richmond Sarayı’na yerleştirildi. Bu tasarımda sifonu 1 kez çekmek için 28 litre su gerekiyordu ve yapısı gereği kokular, odaya geri geliyordu.

Tarihi asırlar öncesine dayanıyor: Tuvaleti icat etmek ilk kimin aklına geldi?

Ancak Harington İngiltere de alay konusu olması sebebi ile bu icadını toplu üretime geçirememiştir.

Tuvaletini yapıp onu bir depodan gelen su ile sürükleyip, uygun başka bir noktaya bırakma düşüncesi ilk, Kraliçe Elizabeth I zamanında, 1589 yılında John Harrington'dan geldi. Ancak o zamanlar İngiltere'deki evlerde bu çapta bir depoyu dolduracak ve de atığı alıp götürecek büyüklükte bir su sistemi bulunuyordu.

Tarihi asırlar öncesine dayanıyor: Tuvaleti icat etmek ilk kimin aklına geldi?

Haçlı seferleri savaşı'nın kalıntıları gün yüzüne çıkarılacak! Haçlı seferleri savaşı'nın kalıntıları gün yüzüne çıkarılacak!

GÜNÜMÜZ

Günümüzdekilere benzer bir tuvalet ancak iki yüzyıl sonra 1778'de İngiltere'de bir saat yapımcısı olan Alexander Cumming tarafından tasarlandı ve Joseph Bramah tarafından geliştirildi. Tuvaletlerden evlere yayılan kötü koku ise 1849 yılında Stephen Green'in 'U' şeklinde bir boruyu tuvaletin çıkışına monte etmesi ile son buldu.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ