Şuhut’tan Çekilen Telgraf

Abone Ol

KONUK KALEM: AHMET ÖZKAHVECİ

Merhaba, ben Ahmet Özkahveci.

Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi 6.sınıf öğrencisiyim. 2022 yılının Zafer’in 100.yılı olması dolayısıyla “Zafere Ses Veren Gençler” isimli proje çalışması kapsamında yazdığım yazıyı sizlere sunacağım. Öncelikle Zafer’in 100.yılını yaşayan bir genç olduğum için çok mutluyum.

Sizlere, yazımda, 15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgalinden sonra Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinden tepki olarak çekilen telgraftan bahsedeceğim. Bu telgraf Anadolu’dan çekilen ilk telgraflardan biriydi.

***

15 Mayıs 1919’ da İzmir’in Yunanlar tarafından işgal edilmesinden sonra işgal zamanla iç bölgelere doğru yayılmıştı. O zamanlar halk gerçekten yorgundu. Tüm ülke İzmir’ in Yunanlara verilmesinden şikayetçiydi. Bu tepkilerin ilki ise protesto telgrafları çekmek olmuştu. Protesto telgraflarının adresi ise belliydi; İstanbul Hükümeti ve İtilaf Devletleri.

İzmir’in işgal edildiği tarihte İstanbul’da Damat Ferit Hükümeti vardı ve işgallere karşı tepkisiz kalıyordu.

İşte İzmir’in işgaline tepki olarak acilen protesto amaçlı telgraflar gönderildi. Afyonkarahisar ilinin Şuhut ilçesindeki önde gelenler de bir telgraf çekmiştir. O dönemdeki Şuhut Belediye Başkanı Hocazade Mustafa Efendi ve Şuhut’ un önde gelen kişileri belediyeye gelmişti.

Hocazade Mustafa Efendi ile tüccarlar ve hocalar arasında şöyle bir diyalog geçmiştir.

“Acilen İzmir’ in işgalini protesto etmemiz lazım.”

“Ne yapacağız peki?”

“Önce telgraf çekeceğiz.”

“Kime?”

“Tabi ki de hükümete.”

Cevap gelmemişti. Tereddüt olmuşlardı.

“Arkadaşlar, ülkenin dört bir yanı işgal altında. İzmir’i de bilerek Yunanlara verdiler.”

“Peki telgrafımız neyi değiştirecek ki?”

“Belki bizimki bir şey değiştiremeyecek fakat herkesin telgrafı emin ol çoğu şeyi değiştirecektir.”

Şuhut’ta hazırlanan ve İzmir’in işgalini protesto eden bu telgraf İstanbul’ a yollandı. 

“Yüksek Sadarete… Yüzyıllardan beri İslam ve Türk olan İzmir’ in işgali işitildi. Bu hal mazlum ve masum insanların kanını akıtmaktan başka bir şey olamayacağından özbeöz Türk memleketimiz olan İzmir’ in Osmanlı yönetimine bırakılması suretiyle adaletin tecelli ettirilmesine aracı olmanızı kanlı gözyaşları ile istirham eyleriz.”

İşte bu telgraf işgali protesto eden ilk telgraflardan biri oldu. Anadolu’da milli bilinç uyandı. Yunanlar bu işgalle yetinmeyip iç bölgelere doğru ilerlemişti ama bilmiyorlardı ki Türklerin yurdu Anadolu’yu almanın imkânsız olduğunu…

İlk protesto telgrafından üç sene sonra Yunanların ülkeden atılmasının en büyük adımı olan Büyük Taarruz 26 Ağustos 1922 tarihinde başladı.

Bu sene Büyük Taarruz’un, Zafer’in 100.yılı… Kutlu olsun…