Öğrenciler staj süresince sabit maaş alacaklardır. Bu maaşların bir kısmının devlet hibeleri, bir kısmı da öğrenci stajları ile karşılandığı biliniyor. Peki 2025 yılında stajyerlere ne kadar maaş ödenecek? Yazının geri kalanında bunu öğrenebilirsiniz.
2025’te stajyer öğrenci için mevcut maaş nedir?
2025 yılında asgari ücret belirlenirken stajyer maaşları da belirlendi. Stajyerler asgari ücretin yüzde 30’u kadar maaş alıyor. Stajyer maaşı şu anda 6.631,20 TL’dir. Stajyerler tam zamanlı çalışanlarla aynı aylık maaşı alırlar.
Stajyerlere ödemeler çoğunlukla nakit olarak, bazı durumlarda ise açık bir banka hesabına yapılır. Bu aynı zamanda bu maaşları kalıcı olarak tutmak isteyen işverenlerin stajyerlerine daha çok ödeme yapabilecekleri anlamına geliyor. Stajyerlerin maaşları staj yaptıkları işyerinin koşullarına göre değişiklik gösterebilmektedir.
Stajyerin maaşından izin ücreti kesilir mi?
Stajyerler haftanın belirli günlerinde stajlarını tamamlarlar. Bu, eğitim seviyenize ve staj durumunuza göre değişiklik gösterebilir. Bu, stajyerlerin haftada beş günden fazla çalışamayacağı anlamına geliyor. Bu, stajyerlere diğer çalışanlara kıyasla çalışma ortamlarında daha fazla esneklik sağlıyor. Öğrencinin izin süresinden ücret kesintisi yapılması yasaktır. Böyle bir işverenle karşılaştığınızda ihbar edilirsiniz, cezalandırılırsınız ve hak ettiğiniz stajyer maaşının tamamını alırsınız.
“Zorunlu stajını tamamlamayan öğrencilere staj ücreti”
Bazı fakültelerde zorunlu staj yoktur. Bazı bölümler için staj zorunludur, bazıları için ise zorunlu değildir. Bu, öğrencilerin isteğe bağlı bir kurum veya kuruluşta staj yapma olanağına sahip olmaları anlamına gelir. Bu alanda mesleği tanımak için stajlar çok önemlidir. Birçok öğrenci, eğitimlerini tamamlamadan önce deneyim ve aynı zamanda referans kazanmak amacıyla belirli işyerlerinde staj yapmaktadır.
Zorunlu stajı tamamlamayan öğrencilerin maaşları farklılık gösterebilir. Bazı kişiler maaş bedeli almadan stajyer olarak çalışabilirler. Bunlardan bazıları asgari ücretle, hatta asgari ücretin üçte biriyle çalışıyor. Genel olarak zorunlu stajını yapan öğrencilerin maaşlarının büyük farklılıklar gösterdiğini söyleyebiliriz.
Bir stajyer için asgari ücret nasıl hesaplanır?
Öğrenci stajyer maaşları her sene artmaktadır. Hesaplama asgari ücret üzerinden yapıldığından stajyer maaşının hesaplanması ancak asgari ücret belirlendikten sonra başlar. Stajyerlere asgari ücretin %30’u oranında maaş ödeniyor.
Stajyer öğrencinin maaşı düzenli olarak artıyor mu?
Stajyer maaşları asgari ücret belirlendikten sonra açıklanacak. Öğrencilere asgari ücretin yüzde 30’u ödeniyor. Fakat, şu an için maaş artışıyla ilgili bir durum henüz söz konusu değil. Çalıştığınız kurum veya kuruluşa göre alanda yaptığınız faaliyetlerde ve çalıştığınız kurumdan aldığınız maaşta farklılık gösterebilir. Bazı özel şirketler öğrenci stajyerlere yüksek maaşlar bile veriyor. Eğer kendinizi böyle bir durumda bulursanız, normal bir stajyerin alacağından daha yüksekmaaş alabiliyorsunuz. Elbette bu durum olumsuza da dönüşebilir. Bazı işverenler yüzde 30 vermek yerine öğrencilere cüzi bir miktar para vererek staj yapmalarını istiyor. Ancak böyle bir durumun hukuka aykırı olduğunu ve ilgili makamlara bilgi verilmesi gerektiğini lütfen unutmayın.
Stajyerin maaşı nereye yatırılacak?
Hükümet stajyer maaşlarına ilişkin bazı düzenlemeler yayınladı. Ödemeler her ayın 10’unda yapılır. Öğrenciler, kurum veya kuruluşlarının belirlediği bankaya giderek hesap açtırırlar. Stajyerlerin maaşları da bu hesaplardan ödeniyor.
Bankada hesabı olmayan öğrencilerin banka hesabı açtırmaları istenecektir. Ödemeler her ayın 10’unda, işverenlerin ödediği devlet katkılarıyla birlikte yapılır. Stajyerlerin maaşlarının bir kısmının eğitim kurumu, bir kısmının da devlet tarafından ödendiğini belirtmekte fayda vardır.
Şirketler stajyer maaşlarına ne kadar devlet desteği alıyor?
Öğrenci stajyer alımı yapan eğitim kurumlarına devlet desteği artırılacak. İç eğitim kurum ve kuruluşlarından ne kadar çok öğrencimiz olursa, o kadar çok destek alırız.
Öğrencilerin aldıkları maaşın bir kısmı devlet tarafından ödenmektedir. Bu ödemeler her ayın 25’inde kurum veya kuruluşa yapılır ve işveren stajyerin maaşını her ayın 10’unda öder. Bu süreç bir süredir devam ediyor. İnsanların endişe duyduğu sorulardan biri hükümetin işletmelere ne kadar destek sağlayacağıdır. Bir şirketin 20 veya daha fazla çalışanı varsa, stajyerin maaşının üçte birini devlet ödeyecek. Bu oranların 20’nin üstünde veya altında olması halinde üçte ikisi devlet tarafından ödenecek.
Devlet, öğrenci stajyerlerin maaşlarını ne zaman devlet yardımı olarak ödemek zorundadır?
Şirketlerin devlet yardımından faydalanabilmeleri için stajyerlere önceden ödeme yapmaları gerekmiyor. Devlet her ayın 25’inde stajyer çalıştıran firmalara bu tutarı aktaracak.
İşyerinizdeki çalışan ve stajyerlerin sayısına göre destek artabilir veya azalabilir. Böyle bir durumda biraz daha karmaşık olmasına rağmen, tüm stajyer öğrenci genellikle devlet mali yardımından yararlanma hakkına sahiptir. Devletten gelen fonlar her ayın 25’inde şirketlere ödeniyor ve her ayın 10’unda öğrencilerin hesaplarına aktarılıyor.
Stajyerşerin Maaşına Devlet Katkısı 2025
Devletin 2025 yılında stajyerlerin maaşlarına katkısı şöyle belirlenecek.
20’den az çalışanı olan şirketlerde stajyer maaşının %66,66’sı devlet tarafından ödenecek. 20 ve daha fazla çalışanı olan şirketlerde stajyer maaşının %33,33’ü devlet tarafından ödenecek. Bu destek, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu çerçevesinde zorunlu stajı tamamlayan öğrenciler ve öğrenciler için geçerlidir. Şirketler yasal asgari ücretin üstünde ödeme yapacaklar.
Stajyer Maaşı 2025: 6.631,20 TL
Sonuç olarak şirketin ödediği net tutar:
20’den az çalışanı olan şirketler: 2.210 TL (geri kalanı devlet tarafından ödenir)
20 ve üzerinde çalışanı olan şirketler: 4.420 TL (geri kalanı devlet tarafından ödenir)
Bu yardımdan yararlanabilmek için işletmelerin SGK ve İŞKUR sistemlerine kayıt yaptırması ve belirlenen süreler içerisinde ödemelerini gerçekleştirmesi gerekiyor.
Üniversitelerin 2025 Yılı Stajyer Maaşı
Üniversite Stajyer Maaşı, üniversitede öğrenim gören ve okul tatillerinde zorunlu stajını tamamlayan öğrencilere ödenir. Ayrıca sigorta imkânı sağlanmakta olup üniversitede stajyerin maaşı en az 6.631,20 TL’dir.
Liselerin 2025 Yılı Stajyer Maaşı
Meslek liseleri ve sağlık meslek liselerinde eğitim gören öğrencilerin zorunlu staj yapmaları zorunludur. Bu öğrencilere aylık en az 6.631,20 TL destek verilecek.
Hangi şirketler zorunlu staj imkânı sunuyor?
Zorunlu stajlar için öğrencilerin staj yeri bulması gerekiyordu. Ayrıca profesyonel yönetim danışmanlık firmaları öğrencilere destek ve danışmanlık hizmeti de sunmaktadır. Stajın en az 4 hafta veya 20 gün sürmesi gerekmektedir.
Zorunlu staj yapan öğrencilerin sosyal güvenlik primlerini kim ödüyor?
Üniversitede zorunlu staj süresi, 12 hafta SSK katkı payı ödenerek yaklaşık 60 gün olacak. Bu SSK desteğinin ödenmesi staj yapan firmanın sorumluluğundadır. Tüm evrakların bir hafta içinde bölüme teslim edilmesi gerekiyor.
Stajyerlere ne zaman ödeme yapılacak?
Stajyerlerin maaşları her ayın 10’unda ödenir. Öğrenci banka hesaplarına ödeme yapılması artık zorunludur.
Mevzuata ve türüne göre devlet, öğrenciye stajyer maaşının belirli bir yüzdesini öder ve bu parayı maaş ödemesinden önceki ayın 25’inde şirkete aktarır. Öğrencilerin maaşları her ayın 10’unda belirlenen hesaplarına aktarılacaktır.
Staj döneminde sigortaya katılım, ilk kez emeklilik planına katılım olarak sayılır mı?
Staj sigortası kıdem tazminatına dahil edilmez. sebep;
Staj sigortası, genel sağlık sigortasının yanı sıra sadece iş kazaları ve meslek hastalıklarını da kapsar.
Staj süresince emeklilik için gereken uzun vade sigorta primleri (maluliyet sigortası, yaşlılık sigortası, hayat sigortası) ödenmeyecektir.
Bu nedenle stajın başlangıcı emeklilik ödemesinin başlangıcı sayılmaz. Ancak işe alınma tarihinizi etkileyen istisna var.
Staj sırasında adınıza sigorta numarası açıldıysa bu numara değişmeyecektir.
Etkili kapsam başlangıç tarihiniz, uzun vadeli primleri ödemeye başladığınız tarihtir (emekli olduğunuzda hesaba katılır).
Özet: Staj sigorta primi ödenmediği için ilk sigortalılık kaydı olarak değerlendirilmez ve emeklilik hesaplaması sürecinde başlangıç tarihi olarak dikkate alınmayacaktır.
Stajyer devamsızlık yaparsa maaşından ne kadar kesinti yapılır?
Stajyerin staj süresince devamsızlığı halinde maaşında resmî bir kesinti yapılabilir. Ancak devamsızlığın geçerli bir nedene dayanması halinde işyerinden maaş kesintisi yapılmayacak ve öğrenciler maaşlarının tamamını alabilecekler.
Uluslararası öğrenciler stajyer olarak işe alınır mı?
Bu durum, yabancı öğrencilerin Türkiye’de stajyer olarak çalışabilmelerine olanak sağlayan 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun’da açıkça düzenlenmiştir. Yabancı İşçiler Kanunu’nun 55. maddesi uyarınca çalışma izni alma zorunluluğuna ilişkin istisnalar bulunmaktadır. Bu istisna, öğrencilerin staj yapmalarına olanak tanır. Uluslararası öğrencilerin bu başvuruyu yapması gerekiyor.
BAŞVURU SÜRECİNDEKİ BELGELER VE UYGULAMALAR
İkamet yerinizi gösterme
4 Fotoğraf
Örnek Pasaport
Konsolosluktan Staj Vizesi