Sinüzit, toplumda oldukça yaygın bir şekilde görülen ve yaşam kalitesini düşürebilen sağlık sorunlarından bir tanesidir. Bu rahatsızlık, yorgunluktan öksürüğe, baş ağrısından burun tıkanıklığına kadar birçok problemi beraberinde getirmektedir.
SİNÜZİT NEDİR, NEDEN OLUR?
Sinüzit; çeşitli belirtileri ve doğal tedavi yöntemleri bulunan, ancak tedavi edilmediği taktirde şiddetlenebilen ciddi bir rahatsızlıktır. Baş ağrısı ve geniz akıntısı gibi semptomlarla kendini gösteren bu hastalığın, tuzlu-karbonatlı su gibi basit ev çözümleriyle hafifletmek mümkündür.
Sinüsler, yeni doğan bebeklerden itibaren ergenliğe kadar gelişim gösteren ve burun çevresindeki kemiklerde bulunan hava boşluklarıdır. Vücudumuzun dört çift sinüsü bulunmakta ve bu yapılar, mukus oluşumuna yardımcı olurken, toz ve bakterileri filtre eden bir işlev görür. Sinüzit, bu sinüslerin iltihaplanması durumudur ve çeşitli sebeplerden dolayı bu iltihaplanmalar oluşabilir.
SİNÜZİT ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
İyileşme zamanlarına ve belirtilerine göre sinüzit çeşitleri toplamda üç farklı isimle adlandırılmaktadır.
1- Kronik sinüzit: Ameliyat gerektiren tek sinüzit çeşididir. Hastalığın belirtileri çeşitli zaman aralıklarıyla kaybolup geri döner. 8 - 12 hafta aralığında tekrarlama döngüsü mevcuttur. Cerrahi müdahale ile birlikte tıkanan sinüsler açılır ve hasta eski sağlığına tekrar kavuşur.
2- Akut sinüzit: Türkiye ve dünya genelinde sık görülen sinüzit çeşididir. 3 -4 haftaya kadar aralıksız sürebilir. Kadınlarda ve erkeklerde görülme oranı neredeyse aynıdır.
3- Subakut sinüzit: 10 haftaya kadar sürebilen sinüzit çeşididir. Baş ağrısı ve halsizlik gibi belirtileri son derece yaygındır.
SİNÜZİT BELİRTİLERİ NELERDİR?
Baş ve yüz ağrısı akla ilk olarak sinüziti getirmektedir. Ancak sinüzitte ağrı oranı yaklaşık %5 oranındadır. Daha çok burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve yüzde dolgunluk hissi gibi belirtilerle kendini gösteren sinüzitte belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. En sık karşılaşılan belirtileri ise;
· Sık sık görülen inatçı öksürük
· Göz çevresindeki basınç hissi,
· Burun tıkanıklığı,
· Nefesin kötü kokması,
· Mide bulantısı,
· Geniz akıntısı ve horlama,
· Nadiren görülen boğazda yanma hissi,
· Koyu kıvamlı burun akıntısı,
· Uzun süren baş ağrıları,
· Uzun süre devam eden soğuk algınlığı.
SİNÜZİT NEDEN OLUR?
Sinüzitin oluşma nedenleri arasında burun içi eğrilikleri, burun eti büyümesi, geniz eti problemleri ve üst solunum yolları enfeksiyonları gibi faktörler sayılabilir. Tedavi yöntemleri arasında ilaç tedavisi ve uzun süreçleri gerektiren cerrahi müdahaleler yer alır.
SİNÜZİTE NE İYİ GELİR?
· Bol sıvı tüketerek mukus tabakasının incelmesini sağlayın.
· Bulunduğunuz ortam havasız ve nemsiz olmasın. Uygun şartlarda nemlendirin.
· Burun kanallarının açılması için duş alabilirsiniz.
· Soğuk su ile saçınızı yıkamayın.
· Rüzgarlı havalarda fazla dışarıda kalmayın. Kalmak zorundaysanız da korunun.
· Elektrikli ısıtıcı ya da petekli evlerde nem oranını korumanız gerekir.
· Toz ve duman bulunan ortamdan kaçının.
· Sigara kullanmayı bırakın.
· Yüz bölgenize bir bez yardımı ile sıcak kompres uygulaması yapabilirsiniz.
Sinüzite İyi Gelen Evde Bitkisel Yöntemler
Sinüzite iyi gelen bitki çeşitleri vardır. Evde doğal yöntemlerle bu bitkisel tedavileri uygulayarak sinüzit ile ilgili şikâyetlerinizi azaltmanız mümkün. İşte öneriler:
· Acı kavun
· Biberli yemekler
· Sarımsak
· Soğan
· Tuzlu Su
· Zencefil
· Elma sirkesi
· Kekik yağı
· Bol su içmek
· Bitki çayları
· Limon
· Bal
· Zeytinyağı