Güncel

Sınav Stresi İle Başa Çıkma Yolları Nelerdir?

Sınav stresiyle baş etmenin yolları nelerdir? Sınav stresi nasıl hafifletilir? Merak edilen tüm detayları sizler için derledik…

Abone Ol

Hayatımızın belirli dönemlerinde yoğun stres yaşayabiliriz. Özellikle öğrencilerin bu konuda çok fazla sorunu var. Sınav stresi yaşayan öğrenciler normalde başarılı olacakları sınavlarda başarısız olabilirler. Birçok öğrenci stresle nasıl başa çıkılacağını bulmaya çalışıyor.

SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ

Sınav kaygısı öğrencilerde fiziksel ve duygusal belirtiler olarak görülmektedir. Sınav kaygısının duygusal yansıması sonucunda hafıza sorunları, panik, öfkeli ve sinirli ruh hali, karamsarlık, sürekli ağlama ve depresyon gibi belirtilere neden olur.

Sınav kaygısını bireylerdeki fiziksel belirtileri ise, baş dönmesi, baş ağrısı mide bulantısı, kalp çarpıntısı, terleme, titreme, kol ve bacaklarda ağrı şeklindedir.

SINAV KAYGISININ YAN ETKİLERİ

Sınav kaygısı, öğrencileri sınavlara ve başarısızlık ihtimaline karşı takıntılı hale getirir. Bireylerin sınav takıntısı, sınav sırasında yeterince çalışmamalarına, çalışma sürelerini kötüye kullanmalarına, çalıştıkları zamanı sınav için kullanmak için bahaneler bulmalarına neden olmaktadır.

Sınav kaygısı olan öğrenciler, sınav anlarında odaklanamama ve hafıza sorunu yaşarlar ve çok iyi bildikleri konuları dahi yapamayacak duruma gelebilirler. Bu da sınavın tama da korktukları şekilde sonuçlanmasına neden olmaktadır.

Sınav kaygısını kontrol edebilmek için:

1.       Sınava düzenli olarak yeterince çalışma konusunda kendinizi motive edin.

2.       Sınav öncesinde sizi mutlu edecek sevdiğiniz yararlı besinler tüketin.

3.       Sınav konusunda olumsuz düşünceleriniz yoğunsa spor yapın.

4.       Uykunuz düzenli olsun, günlük 7-8 saat uyuma konusunda kendinizi programlayın.

5.       Sevilen kişilerle boş zamanlarda iletişimde olun ve onlarla vakit geçirin.

6.       Motivasyon sağlayıcı hobileriniz varsa kesinlikle yapın.

SINAV GÜNÜ NE YAPILMALI?

·         Son ana kadar ders çalışmayın, sınavdan önce gevşeme yöntemlerini uygulayın.

·         Sınav yerini bir gün önceden görün.

·         Sınav günü yanınıza alacağınız eşyaları bir gün önceden hazırlayın.

·         Sınav günü en rahat kıyafetleri tercih edin. Dar ve hava almayan kıyafetleri yerine pamuklu terletmeyen ve bol giysiler giyin.

·         Sınava günü erkenden yola çıkın, kendinize inanın ve güvenin.

Öğrenciler için sınav olgusu kaygı ve korku unsurlarıyla birleşmemelidir. Öğrenciler için sınav, amaçlarına ulaşmada ışık tutan bir kılavuz olmalıdır. Sınav, öğrencilerin kapasiteleri için belirleyici değil onlara hedefleri için yol gösterici olmalıdır.

SINAV KAYGISI YAŞAYAN ÇOCUĞU OLAN ANNE BABALAR NE YAPMALIDIR?

1.       Sınav kaygısı, anne-babaların, çocuklarının sağlığı için dikkat etmesi ve özen göstermesi gereken bir konudur. Anne-babaların çocuklarının sınav kaygısı ile ilgili yapmaları ve yapmamaları gereken bazı davranışlar vardır.

2.       Anne-babalar sınav kaygısı yaşayan çocuklarının her zaman yanında olmalıdır ve destek vermelidir. Sınav sonucu ne olursa olsun her zaman onu sevdikleri ve gücendikleri belirtilmelidir. Ancak çocuğa verilen destek çok fazla baskı kurmadan ve çocuğu boğmadan yapmaları önemlidir. Sınav kaygısı yaşarken sinirli ve alıngan bir yapıdan olan çocuk ailesinin bu ilgisini boğucu olarak algılayabilmektedir.

3.       Anne-babaların en sık yaptığı hayatlardan biri çocuklarının sınava çalışma programlarını kendi sorumluluklarının altına almalarıdır. Oysaki sınav hazırlık sorumluluğunun çocuğa bırakılması, sınavla ilgili kendini daha konsantre ve iyi hissetmesini sağlayacaktır.

4.       Ebeveynler çocuklarını iyi tanımalı ve beklentilerini buna göre oluşturmalıdır. Sözel zekası daha gelişmiş olan bir çocuğun mühendis olmasını beklemek ve bunun için baskı kurmak son derce yanlış olacak ve çocukların kaygı ve korku duymasına neden olacaktır.

5.       Ebeveynlerin, çocuklarını yaşıtlarıyla kıyaslamaması da özgüvenlerinin kırılmaması açısından önemlidir.

>>TUĞBA ÖZKAN