Sonbahardan kış mevsimine geçişte hava sıcaklıklarının ani olarak değişebildiği bir döneme girildiğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Sıdıka Oksay, bu durumun insanları hem giyim konusunda kararsızlığa sürüklediğini hem de grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların yanı sıra psikolojik olarak da etkileyebildiğini ifade etti.

Özellikle kapalı ve yağışlı havalarda insanların daha hüzünlü bir ruh haline girebileceğini vurgulayan Oksay, sıcak havalarda ise öfkenin artabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle hava durumunun insanların ruh halini etkileyebildiğini ve güneşli günlerin depresyona girmeyi engellediğini belirtti.

KASLARI GEVŞETMEK ÖNEMLİ

Oksay, hava sıcaklıklarının hızlı bir şekilde değişmesinin adaptasyonu zorlaştırdığını, fazla depresyonun sonbahar ve kış aylarında daha sık görüldüğünü söyledi. Ayrıca iklim değişikliği ile ilgili haberlerin de insanların kaygı düzeyini artırdığını ifade eden Oksay, nefes egzersizleri ve kas gevşetme tekniklerinin kaygı ve öfkeyle başa çıkma konusunda yardımcı olabileceğini belirtti.

Milletvekili Olgun'dan Aydın Ziyareti! Milletvekili Olgun'dan Aydın Ziyareti!

Sonuç olarak, hava sıcaklıklarının değişkenliğinin insanların psikolojisi üzerinde etkili olduğunu vurgulayan Dr. Sıdıka Oksay, bu durumla başa çıkmanın yollarını da paylaştı. Özellikle hava durumuyla ilgili endişe verici haberlerden uzak durmanın, sakin kalmak için nefes egzersizleri yapmanın ve kasları gevşetmenin önemine vurgu yaptı. Bu şekilde insanların hava değişikliklerine uyum sağlamasının ve ruh hallerini dengelemesinin mümkün olabileceğini belirtti. N\S

Editör: Nurbanu Soy