Bankamatik Kartı Olan Hemen Alacak! 10 Bin TL Hesaplara Yatacak Bankamatik Kartı Olan Hemen Alacak! 10 Bin TL Hesaplara Yatacak

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş mal ve hizmet satışına ilişkin yönetmeliğinde köklü değişikliklere gitti. 9 Mayıs 2009 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan “Mal ve Hizmet Satış Yönetmeliği” kapsamlı bir şekilde revize edildi. Yapılan değişiklikler 2025 yılı itibarıyla yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğin resmi adı, “Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi Mal ve Hizmet Satış Yönetmeliği” olarak güncellendi. Yeni düzenleme, 1984 tarihli Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmündeki Kararname ve 2023 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı dayanak gösterilerek hazırlandı.

Merkez ve Taşra Teşkilatına Yönelik Düzenlemeler

Yönetmelik kapsamı, merkez ve taşra teşkilatlarının birbirlerinden temin edeceği mal ve hizmetleri kapsam dışında bırakacak şekilde yeniden tanımlandı. Ayrıca, taşınmazlar hariç olmak üzere satış işlerinde merkezde ilgili daire başkanlığı, taşra teşkilatında ise ilgili ticari servis yetkili kılındı.

En dikkat çeken değişikliklerin başında, satış komisyonlarının yapısının detaylı şekilde yeniden düzenlenmesi yer aldı. Merkez teşkilatı, şeker fabrikaları, makina fabrikaları, Elektromekanik Aygıtlar Fabrikası ve Şeker Enstitüsü’nde görev alacak asıl ve yedek üyelerin unvanları, görev tanımları ve yetki devri kuralları açıkça tanımlandı.

Teminat ve İhale Süreçlerinde Esneklik

Yeni düzenlemeyle birlikte idare, satışa ilişkin teminat türü ve oranını belirlemede serbest bırakıldı. Ayrıca, kesin teminatın değiştirilebilmesi ve geri verilmesi süreçlerine ilişkin prosedürler sadeleştirildi.

Taahhütlerini yerine getirmeyen, ihale sürecinde hileye başvuran ya da kurumu küçük düşürücü davranışlarda bulunan kişi ve kuruluşların bir yıla kadar ihalelere katılması yasaklanabilecek. Bu karar, komisyon kararıyla alınacak ve Yönetim Kurulu onayı ile duyurulacak.

Garanti ve Tahsilat Şartlarında Yenilik

İdare, satışını gerçekleştirdiği her türlü mal ve hizmet için garanti şartları belirleyebilecek. Ayrıca, sipariş üzerine yapılan vadeli satışlar kapsamına “alternatif vadeli teklifler” de eklendi. Bu teklifler, Yönetim Kurulu onayıyla değerlendirilecek.

Kiraya verilecek taşınmaz ve taşınırlar için ayrı ayrı işlem prosedürleri oluşturuldu. Kiralamaya ilişkin kararlar artık ilgili daire başkanlığı tarafından hazırlanacak detaylı görüş ile birlikte Genel Müdürlük onayına sunulacak. Kiralama sözleşmeleri merkezde genel müdür yardımcısı, taşrada ise fabrika müdürü ve yardımcısı tarafından imzalanacak.

Elektronik Bildirim Dönemi Başladı

Yeni madde ile birlikte idare tarafından yapılan tüm bildirimlerin artık e-posta, KEP, faks ya da iadeli taahhütlü mektupla yapılabileceği hüküm altına alındı.

Yönetmelik değişiklikleri, Resmî Gazete ’de yayımlandığı tarih itibarıyla yürürlüğe girdi. Hükümleri ise Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürü tarafından uygulanacak.

Kaynak: Gamze Karabulut