Kurtuluş Savaşı'nda Doğu Cephesi Komutanlığı yapan Kazım Karabekir'in vefatının 74. yılı dolayısıyla Karaman başta olmak üzere yurdun dört bir yanında saygıyla anılıyor. Kurtuluş Savaşın’da bir kahramanlık nişanesi olan Kurtuluş Savaşını başlatan komutanlar arasında yer alan Kazım Karabekir Doğu cephesinde büyük mücadeleler vermiştir.
FOTO ALTI:Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Şark Cephesi Kahramanı Kazım Karabekir.
Kazım Karabekir Paşa, 65 yıl, süren onurlu ve çileli hayatı 26 Ocak 1948’de sabah saatlerinde, Ankara’daki evinde, küçük kızı Timsal’in doğumunun 7. yılını kutlama sevinci yaşanırken, kalp krizi geçirerek hayata veda etti. Karabekir Ailesinin acı günü tarihin tozlu sayfalarında Ailenin dostu olan İnönülerin kızı Özden Toker Hanım, o günü şu şekilde anlatacaktı: “Gözümün önünde bir küçük kız çocuğu canlandı. Sarışın, taş bebek gibi güzel. O gün yaş günü idi. Bu en mutlu gününde başına en büyük felaket gelmiş, sevgili babasını kaybetmişti. Ablaları Hayat ile Emel’in de acıları büyüktü; zavallılar, kendilerini unutmuş, annelerini teselli etmeye çalışıyorlardı. Ama bu acı haberi, küçük kardeşleri Timsal’den saklamışlardır. Duyar duymaz, babamla beraber acılı dost evine koşmuştuk. Küçük Timsal’i alıp evimize, Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne getirmiştik. İçimiz kan ağlamasına rağmen onu avutmuş, yaş gününü kutlamıştık. Hatta o gece aynı odayı paylaştığımızı, beraber yattığımız hatırlıyorum. Yanımda ne güzel tatlı tatlı uyuyordu. Ne yazık ki, ertesi gün sabah acı haberle uyanmasına mâni olamayacaktım…” ifadelerini aktardı.
Böylelikle bütün bir ömrünü vatan hizmetlerine adamış bir nişane olan Kazım Karabekir hayata veda etmiştir. Kazım Karabekirin vefatı üzerineTürkiye Büyük Millet Meclisinden yayınlanan taziye ilanıyla ailesine ve sevenlerine başsağlığı dilenerek tüm yurda vafatı haber verildi.
KAZIM KARABEKİR KİMDİR?
Kazım Karabekir 23 Temmuz 1882 tarihinde İstanbul'da doğdu. Kuleli Askeri İdadisi'nde öğrenim gördü. 1902'de Harbiye Mektebi'ni bitirdi. 1905'te de Erkan-ı Harbiye'den yüzbaşı rütbesiyle mezun oldu. Bu dönemde İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin kurulmasında büyük rol oynadı. II. Meşrutiyet'in ilanının ardından da Edirne'de bulunan 3. Ordu tümenine atandı. Bunun yanında 31 Mart Ayaklanması'nda da görev aldı. 14 Nisan 1912'de de binbaşılığa yükseldi.
Balkan Savaşları döneminde de Trakya sınır komiseri olarak önemli vazifelerde bulundu. Çanakkale Savaşı'nın başlaması üzerine de cepheye gönderilerek Kerevizdere'de Fransızlar'a karşı üç ay boyunca mücadele etti. 1916 senesinde de Kutü'l-Amare'yi kuşatan 18. Kolordu komutanlığına getirildi. 1918 yılında da Erzincan, Sarıkamış, Kars, Erzurum ve Gümrü bölgelerini Ermeni ile Rus kuvvetlerinden geri aldı. Mondros Ateşkes Anlaşması sırasında da Sadrazam Ahmed İzzet Paşa'nın genelkurmay başkanlığı önerisini kabul etmeyerek Milli Mücade'ye katıldı. Kurtuluş Savaşı'nda da Doğu cephesi komutanlığı yaptı. 15 Kasım 1920 tarihinde de Ermeni ordusunu büyük bir bozguna uğrattı. Bunun yanında Rus Sovyet Sosyalist Federe Cumhuriyeti'yle de Kars Antlaşması görüşmelerini yürüttü.
Daha sonra I. Ordu müfettişliğine tayin edildi. 1923'te de İstanbul milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. Öte yandan 17 Kasım 1924'te kurulan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın da başkanlığını yaptı. Ancak parti 3 Haziran 1925'te Şeyh Sait ayaklanmasıyla ilişkisi bulunduğu gerekçesiyle kapatıldı. 1946 yılında da TBMM başkanlığına seçildi. Kazım Karabekir, 26 Ocak 1948 tarihinde Ankara'da hayatını kaybetti. Cenazesi Devlet Mezarlığı'nda toprağa verildi. >>ODAK HABER MERKEZİ