BUÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı ve Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Pehlivan, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1996 yılından bu yana kas ve iskelet sistemi hastalıkları konusunda farkındalık yaratmak için 12 Ekim’in Dünya Artrit Günü olarak kutlandığını hatırlattı. Pehlivan, etkinliğin amacının, şikayetleri olan bireylerin romatoloji uzmanlarına başvurmalarını sağlamak ve erken teşhisin önemine vurgu yapmak olduğunu belirtti.

"Erken tanı yöntemleri ile tespit edilen iltihaplar, tedavide büyük bir avantaj sağlar. Bazen kan tahlilleri sonuç vermeyebilir, ancak ultrason gibi ileri teknikler sayesinde iltihap erken evrede tespit edilerek tedavi süreci hızlandırılabilir," dedi.

YETİŞKİN NÜFUSUN YÜZDE 5’İ RİSK ALTINDA

Prof. Dr. Pehlivan, kas iskelet sistemi hastalıklarının, iş gücü kaybı ve maliyet açısından büyük sonuçlar doğurduğunu belirterek, bu hastalıkların erken tanısı ve tedavisinin, sakatlıkların ve maliyetlerin önlenmesi açısından hayati olduğunu ifade etti. Pehlivan, iltihaplı ve iltihapsız romatizmaların yetişkin nüfusun yüzde 5'inden fazlasını etkilediğini ve erken tanı sayesinde bu hastalıkların tamamen iyileştirilebileceğini söyledi.

DSÖ Duyurdu: Dünyanın En Tehlikeli Gıdası, Resmen Zehir Saçıyor DSÖ Duyurdu: Dünyanın En Tehlikeli Gıdası, Resmen Zehir Saçıyor

"Hastalıklara erken teşhis konulursa, iyileşme şansı yüksek. Ancak geç kalınan durumlarda kalıcı sakatlık riski artıyor. Üstelik bu hastalıklar yalnızca eklemleri değil, bazı iç organları da etkileyerek yaşam kalitesini ve süresini olumsuz etkileyebiliyor," diye ekledi.

SİGARANIN ROLÜ YİNE BÜYÜK

Pehlivan, romatizmal hastalıkların genetik yatkınlığa dayansa da çevresel faktörlerin de önemli bir rol oynadığını vurguladı. Sigaranın en büyük risk faktörü olduğunu belirten Pehlivan, doğal olmayan gıdalar ve bazı enfeksiyon ajanlarının da bu tür hastalıklara yol açabileceğine dikkat çekti.

YENİ TANI YÖNTEMLERİ VE TEDAVİLER

BUÜ İç Hastalıkları ve Romatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ediz Dalkılıç da, romatoloji uzmanlarının genellikle iltihabi romatizmal hastalıklarla ilgilendiğini belirtti. "Romatizmal hastalıklar sadece eklem ve kasları değil, göz, akciğer, böbrek gibi iç organları da etkileyebilir. Hastaların tüm vücut sistemleriyle ilgilenmemiz gerekiyor," dedi.

Dalkılıç, romatizmal hastalıkların tedavisinin mümkün olduğunu, özellikle iltihaplı romatizmaların erken teşhisle başarılı bir şekilde tedavi edilebildiğini vurguladı. "Ultrasonla eklemleri inceleyip erken dönemde iltihap olup olmadığını tespit edebiliyoruz. Ayrıca son dönemde geliştirilen yeni ilaçlar sayesinde tedavi seçeneklerimiz oldukça ilerledi," diyerek, romatolojideki gelişmeleri göstermek amacıyla böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirtti.

Kaynak: GAMZE KOÇAK